Charper składa charta czyli po trupach do celu
|
Autor |
Wiadomość |
Patryk82
Jak sie chce sie, to sie da sie.
Liczba postów: 246
Imię: Patryk
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
@BigSoft Musi nie musi, u mnie nie działało, prosiłem o pomoc, później nic nie odpowiadałeś. Ostatecznie sprawdzając opcje bezmasowo i masowo, nie było różnicy w pracy silnika, mam gdzieś film jak się to zachowywało, wyłączone światła silnik pracuje prawidłowo w każdym zakresie obrotów, włączone krótkie odcina powiedzmy w połowie zakresu, długie- odcinka na wolnych obrotach wręcz. Stwierdziłem, że są jakieś zaburzenia w polu elektromagnetycznym i zmontowałem sobie z powrotem ori prądnicę, może brakowało niewiele do uzyskania tego co chciałem, ale w sumie to mnie to i tak nie interesi, bo chart albo będzie sobie stał używany raz na jakiś czas albo pójdzie na sprzedaż
Co do pompy, dużo komplikacji, mógłbyś sobie przerobić oryginalny korpus pozbawiając go tej części, w której obraca się rollgaz i zamontować pompę z klamką podobną do chartowskiej, prawda taka, że jest to mało istotna rzecz jeśli chodzi o wygląd, można sobie odpuścić 'fabrykę', szczególnie, że i tak fabryki nie ma, jeśli spojrzysz na przednie koło z tarczą
Łan cyl, tu stroke
|
|
01-12-2014 00:38:30 |
|
|
charper
detyfusan
Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
niestety, to kolejny tydzien jak nie wiecej, w ktorym nie wiele zdołałem zrobić, a wszystko przez iskre na swiecy ktora za nic nie chciala sie pojawic, po konsultacjach z m.in uzytkownikiem BigSoft ktoremu przy okazji dziekuje za pomoc, udalo sie znalesc przyczyne. problem sprawial magnes wyzwalajacy impuls w impulsatorze. byl to magnes neodymowy o wymiarach 6x10x2 mm czyli dosc duzy i wydawaloby sie dobry, ale przy kopaniu w kopnik podawal maksymalne napiecie 0,02V, to stanowczo za malo. potem na magnecie polozylem taki sam magnes i ukladalem go wzdluz wszerz, oddalalem impulsator, przyblizalem i nic. potem ucialem z wiekszego magnesu kawalek 10x10mm. ustawilem impulsator na odleglosc ponizej milimetra, kopnalem w kopnik i podal napiecie 1,8V! podlaczylem reszte i pojawila sie iskra! jednak ucinany magnes neodymowy moze stracic szybko swoje wlasciowosci, wiec znalazlem w laserze od komputerowego odtwarzacza plyt magnes o wymiarach 6x6x2. pobierzne testy pokazaly ze rowniez sie nadaje a sam impulsator podaje na nim napiecie okolo 1V. nie wiem dlaczego wiekszy magnes sie nie nadal. mam nadzieje ze zgromadzona tu wiedza komus sie przyda.
|
|
21-01-2015 01:06:25 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
16? a nie 14mm ma bing?
|
|