Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Problem z przednim kołem
|
Autor |
Wiadomość |
damian1814
Nowy
Liczba postów: 27
Imię: Damian
Pojazd: Romet Pony
|
Problem z przednim kołem
Witam
Mam taki problem po renowacji przedniej felgi założyłem łożyska zamiast wianków i oczywiście ośka na łożyska i tu jest problem bo jak skręce szczenki i dekielki pozakładam i nasuwam na widełki to po pierwsze mam krzywo koło a po drugie jak skręce troche to zaraz blokuje i koło się nie kręci i nie wiem czy trzeba jakieś dystanse czy nie dawałem podkładki od środka tam gdzie są łożyska ale to nic nie daje i nie wie co to może być?
Notatka od kw112, 07-01-2015 21:09:09
Interpunkcja +1pkt.
|
|
|
07-01-2015 13:04:09 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
Liczba postów: 1,821
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Problem z przednim kołem
(07-01-2015 17:19:11)TheNight napisał(a): Zobacz czy dałeś podkładkę między felgą a kołem
???
Co do tematu to tak
Szczęk się nie skręca tylko wkłada na dwa mocowania, szczęki łączą się sprężynkami, przy rozpieraku najlepiej dać dwie. W przedniej feldze w motorynie czy w ogarze ja nie spotkałem się z dwoma dekielkami, jeżeli już to z jednym, bębnem hamulcowym, czyli tam gdzie wkładasz wcześniej wspomniane szczęki hamulcowe.
Przed włożeniem bębna do koła trzeba dać podkładki bądź tulejkę, chodzi po prostu o to, aby zachować minimalną szparę między bębnem, a felgę, tak aby bęben o koło nie ocierał. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na to czy szczęki nie ocierają o koło, nawet wtedy gdy nie są rozwarte. Winny w takim przypadku może być rozpierak bądź nowe niezwymiarowane szczęki, które będzie trzeba po prostu zeszlifować pilnikiem.
Temat przerabiałem w kołach od motoryny, z początku też miałem nie lada problemy, jak dalej coś nie jasne pisz.
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
07-01-2015 17:53:07 |
|
|
damian1814
Nowy
Liczba postów: 27
Imię: Damian
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Problem z przednim kołem
A więc tak sory panowie że tak trochę źle to opisałem ale sprawa jest taka że próbowałem i bez szczenek zakładać i dalej też blokuje.Wiadomo daje tam podkładki pod bęben ale to nic nie daje bo też jak skręce to dalej się nie kręci.
Dziwna sprawa ale wcześniej były wianki i ośka była już w słabym stanie dlatego postanowiłem zmienić na łożyska i wszystko jest poskładane tak jak trzeba czyli równo nabite łożyska ośka wsadzona i skręcona.Spróbuje więcej tych podkładek ale i tak mam już cztery i to nic nie daje ale dam jeszcze od zewnętrznej strony widelca tam między felgą zobaczymy czy to coś da ale dzięki z góry za odpowiedzi.
Notatka od kw112, 08-01-2015 21:56:37
sama kropka nie wystarczy +1pkt.
|
|
|
08-01-2015 16:09:32 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
|
|