Romet Stella
|
Autor |
Wiadomość |
Kanilox
Moplikowiec
Liczba postów: 3,490
Imię: Kamil
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Stella
Ostatnio dziwne rzeczy mi się działy, miałem tak duży spadek mocy że nie umiałem jechać na jedynce pod lekką górkę którą wcześniej pokonywałem na wyskakującej dwójce, a wcześniej całkowity spadek elastyczności silnika, całość mocy przeniosła się na bardzo wysokie obroty przez co bardzo trudne było ruszanie i zmiana biegów. Okazało się że zapłon się odkręcił i przestawił, dokręciłem go trochę i było dobrze przez jakieś 10 km potem znowu to samo.
Dzisiaj podjechałem do warsztatu żeby mój tata go sprawdził, i on ustawił zapłon i dokręcił zapłon.
I znowu jeździ normalnie, tylko jest jeszcze jeden problem, hamulce bardzo słabo hamują, wcześniej tylni był tak mocny że wystarczyło że go lekko przycisnąłem a już hamował, teraz go praktycznie nie ma, cisnę do oporu i się nic nie dzieje, nie wiem co to może być.
Fajnie że już mi normalnie pali bo chce trochę po śniegu pojeździć.
|
|
08-12-2013 00:41:11 |
|
|
Kanilox
Moplikowiec
|
RE: Romet Stella
Taki sobie Ref.
Byłem ostatnio na przejażdżce i dobrze jechała, tylko zabrakło benzyny, ale dzisiaj kupiłem nalałem i byłem się przejechać, na początku dobrze jechał, a potem tak jakoś dziwnie słabo, jakby coś hamowało albo nie wiem co, muszę to dzisiaj sprawdzić.
Druga dość poważna awaria to brak hamulca tylnego, a przód hamuje też bardzo słabo przez co nie mogę za bardzo wyjechać na główną ulice.
Powiem wam też jakie są prawdopodobne plany dla stelli.
Trzeba będzie rozebrać ten silnik i naprawić tą wyskakującą dwójkę, wymienimy pierścienie a jeśli będzie trzeba to też tłok, i na tłoku zrobimy dodatkowy rowek na trzeci pierścień. Tłok odchudzimy żeby nie puchną tak bardzo i trzeba też wygładzić powierzchnie gładzi cylindra bo zostały na niej kawałki aluminium po ostatnim zatarciu.
Jeśli moc silnika wróci do stanu takiego jak zaraz po remoncie to będziemy też robić zębatkę 15z.
Ale nie wiem czy będziemy to robić, bo jeśli kupię charta to nie wiem czy będzie mi się chciało robić stelle, ale może też być taki że ten silnik pójdzie do charta, tylko się zapłon wymieni.
|
|
29-12-2013 04:49:22 |
|
|
Kanilox
Moplikowiec
|
|