Podkręcenie Charta
|
Autor |
Wiadomość |
lukasz247___
Król leśnych bezdroży :)
Liczba postów: 1,352
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Chart
|
|
29-12-2011 19:27:32 |
|
1 osoba postawiła piwo lukasz247___ za ten post:1 osoba postawiła piwo lukasz247___ za ten post.
rowler (12-29-2011)
|
rowler
Technik
Liczba postów: 621
Imię: Krystian
|
RE: Podkręcenie Charta
Łukasz najlepiej mówi, a co do Staszka, może wszechwiedzący nie jestem, radzę się innych użytkowników bo nie chce narobić gnoju w silniku, cylinder prawie nówka ( 100 km ), tłok i pierścienie mają 50 km, simmeringi nowe jeszcze niezałożone, łożyska nowe założone, wał 1000 km . Ja po prostu nie chce ingerencji w silnik, tylko jakieś delikatne ulepszenia, żadnego szlifu, żadnego rozwiercania, piłowania jak najmniej, a z tego co się dowiedziałem to polerowanie nie daje za dużo, a w niektórych przypadkach jest gorzej niż przed. Ja każdą rzecz którą robię staram się przemyśleć. Pewnie że chcę mieć trochę szybszego charta, ale nie chcę mu zmniejszać żywotności. Jeżeli bym miał go rzeczywiście w d...e to szlifowałbym cylek, przerobił tłok, przerobił okna itp.
|
|
29-12-2011 19:45:32 |
|
|
Stachu.G
"Dziecko kirca"
Liczba postów: 1,088
Imię: Staszek
|
(29-12-2011 19:24:45)Stachu.G napisał(a): Jak zrobisz Porządny remont to i serii osiągniesz 7 dych bez problemu
|
|
29-12-2011 21:51:30 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Stachu.G za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Stachu.G za ten post.
rowler (12-29-2011), WujekTomek (02-25-2013)
|
rowler
Technik
Liczba postów: 621
Imię: Krystian
|
I w tym miejscu Staszek się zgadzamy, bo dla mnie Chart nie jest po to żeby się ścigać tylko żeby spokojnie przemieścić się z miejsca na miejsce, zakładając ten temat oczekiwałem odpowiedzi takiej jak dał mi Łukasz lub zbliżonej, chodziło mi o to żeby bez zbytniej ingerencji nieco ulepszyć pracę silniczka, oraz żeby go nie wyżyłować, a dla mnie normalną sprawą jest żeby wymieniać co jakiś czas uszczelniacze i ogólnie dbać o niego. Wszystkim którzy mi pomogli wielkie dzięki na pewno skorzystam chociaż częściowo z waszych podpowiedzi. W planach mam jeszcze malowanie i ogólnie doprowadzenie go do stanu oryginalności, ale nie zaszkodzi jak będzie trochę szybszy . trochę wyczyszcze silniczek, spiłuje jakieś nierówności lub powiększę otwory na króćcu, delikatnie na cylindrze i ewentualnie tłoczek podpiłuje, ale to na spokojnie. Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o tę przysłonkę od dolotu powietrza w 14 MC, zostawić ją czy odkręcić? I przydałby się jakiś zlot w Wielkopolsce we wakacje .
|
|
29-12-2011 22:32:33 |
|
|
lukasz247___
Król leśnych bezdroży :)
Liczba postów: 1,352
Imię: Łukasz
|
|