Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
|
Autor |
Wiadomość |
janusz94
Rezonator
Liczba postów: 65
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
Jacku rezonans w wysokoobrotowym 2t nie będzie od samego dołu. W moim 85cc wchodził w rezo przy około 8k i trzymał pełny rezonans do końca czyli gdzieś 15-16k. Ale tam była taka kewstia że wydech był strojony na 12,2k wydechowe na 21,5mm i dość mocno rozłożona charakterystyka wydechu, więc dla mnie było to i tak dobrym wynikiem że rezo wchodziło przy 8k bo liczyłem że dopiero do 10k zacznie to jechać
Jak możesz to wrzuć tutaj schemat wydechu kt. liczył Marcin i sprawdze czy żeczywiście wydech jest wystrojony tak nisko jak mówisz bo to za duża rozbierzność, skoro miał być na 12k a jest na 10k. Podaj również kąt otwarcia okna wydechowego.
A może kolega Marcin policzył wydech pod większą pojemność niż 70cc i jest za duża średnica pot ten silnik.
Wrzuć schemat jeśli możesz to będzie można przedyskutować temat, bo troche dziwnie jedzie ten silnik, bez takiego wyraźnego wejścia rezonansu, albo film tak to oddaje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2014 13:21:43 przez janusz94.)
|
|
21-09-2014 13:18:59 |
|
|
janusz94
Rezonator
Liczba postów: 65
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
RE: Chart bezpośrednie napełnienie i wiele innych usprawnień
Więc ten drugi wydech masz strojony na jakieś 11-11,2k bo nie wiem jaki długi jest kanał wydechowy w cylindrze polini, a on też wlicza się do długości całkowitej wydechu.
Wzór na obliczenie strojenia wydechu jest prosty: kąt otwarcia okna wydechowego x42545 / długość rezonansowa wydechu
Przez długość rezonansową wydechu należy rozumieć długość od tłoka do połowy długości stożka końcowego, czyli cała długość kanału wydechowego, kolanka, dyfuzora walca i połowa stożka końcowego.
Skoro tulejka jest w zestawie to pewnie służy ona do mocowania układu wydechowego do cyla. Kwestia druga to skoro na takiej tulejce i średnicy kanału osiągnięto taką a nie inną moc z tego cylindra to ja nie widze potrzeby ingerencji w to. A o średnice zapytałem tylko z ciekawości bo taka była na drugim schemacie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2014 20:51:33 przez janusz94.)
|
|
21-09-2014 20:45:17 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|