Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Universal (Wigry 2) '78 by wnusiu94 feat. Sołtys
|
Autor |
Wiadomość |
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Romet Universal (Wigry 2) '78 by wnusiu94 feat. Sołtys
Osoby uważnie wertujące forum zapewne skojarzą tego klamota z tematu znalezisk złomowych. Chwaliłem się nim już jakiś czas temu.
Stan wizualny po prostu powala na kolana.
Słowo o rowerku. Wyczaiłem go na złomie opartego o stertę grzejników. Dałem za niego chore pieniądze (jak na zakup na złomie, i nie, nie powiem ile). Jest to zubożony, teoretycznie eksportowy, lecz pewnie "krajowy" Universal. Zbudowany został najprawdopodobniej w oparciu o model Wigry 3. W ciągu swojego żywota ktoś wymienił mu kierownicę i wywalił przedni hamulec. Rower jest aż siwy od kurzu, jednak pod spodem znajduje się oryginalny lakier i nalepki zachowane w doskonałym (serio, serio) stanie. Taki typowy leżak piwnicowy, który po latach stania zaczął nagle zawadzać. Jak to zwykle bywa z Wigrami, luzy występują absolutnie na wszystkim. Pojazd trzeba doposażyć w bagażnik i dynamo oraz ogólnie się o niego zatroszczyć, bo wygląda jak kupa złomu. Ma niesamowity potencjał i po prostu urzekł mnie swoim nieco przykurzonym wyglądem.
Jak się widzi?
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2014 15:44:56 przez wnusiu94.)
|
|
24-03-2014 18:42:56 |
|
|
misiql
Ten co się jąka
Liczba postów: 1,039
Imię: Michał
Pojazd: Inny Romet
|
|
25-03-2014 18:31:04 |
|
|
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...
Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
|
RE: Romet Universal (Wigry 3) '78 by wnusiu94
Wczoraj przyjechał do mnie Wnusiu i przywiózł mi Universala.
Na początku była mowa o zielonym Universalu Wigry z '81, jednak plany się zmieniły i ostatecznie stałem się posiadaczem tego Wigry z '78 roku.
Wygląda to obecnie mniej więcej tak:
Jak widać, powala na kolana.
Wbrew pozorom, lakier i naklejki zachowały się w wręcz idealnym stanie. Rower po prostu jest niemiłosiernie brudny. Po raz kolejny przekonałem się o tym, że brud jest najlepszym konserwantem.
Mam wszystko, czego rower potrzebuje do pełnej kompletności.
Rower już porozkręcałem do gruntownego mycia i czyszczenia. Po tej operacji całego go poskręcam. Na dniach przyjdą fabrycznie nowe Stomile Antilope, które trafią właśnie do niego.
Rowerek dostanie m.in. komplet odblasków na szprychy, fabrycznie nowy "solidarnościowy" odblask na tylny błotnik, oraz komplet oświetlenia bateryjnego.
Niestety nie ma on bagażnika. Na szczęście mam taki bagażnik, jedynie czerwony. Niedługo pomaluję go pod kolor ramy.
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
|
|
24-07-2014 11:59:37 |
|
1 osoba postawiła piwo Sołtys za ten post:1 osoba postawiła piwo Sołtys za ten post.
wnusiu94 (07-24-2014)
|
misiql
Ten co się jąka
Liczba postów: 1,039
Imię: Michał
|
|
24-07-2014 12:42:12 |
|
|