Ocena wątku:
- 2 głosów - 4.5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
'81 Universal (Wigry 3) by wnusiu94
|
Autor |
Wiadomość |
zbieracz
Nowy
Liczba postów: 108
Imię: Łukasz
Pojazd: Inny
|
RE: '81 Universal (Wigry 3) by wnusiu94
(01-07-2014 23:21:46)wnusiu94 napisał(a): Składaki ewidentnie wracają do łask i faktycznie na ulicach jest ich coraz więcej.
U mnie w okolicy też to zauważyłem, ale przeważają "nowoczesne z przerzutkami", szczególnie wśród starszych ludzi.
Natomiast w skupach złomu już się orientują, że mogą na tym zarobić. Czyli jest popyt - " panie, tu taki jeden to na telefon przyjeżdża, jak coś mam..."
Co do Universala, to bardzo fajnie, że kompletny i w fajnym stanie. Do tego w torbie, od nowości . Kiedyś często szyto torby, pokrowce itp. z tego materiału. Przykładem może tu być narzędziówka pod siedzenie do 126p oraz pokrowiec na samochodowy bagażnik-koszykowy.
Romet Wigry-Junior '76
Romet Wigry3: '77, '84, '87
Supercycle /Wigry3 '80
Romet Flaming: '72, '77
Romet Karat '72
Romet Sokół '73
Romet Czajka '73
Romet Jubilat2 '89
FSM Karlik21 '91
|
|
02-07-2014 09:09:43 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: '81 Universal (Wigry 3) by wnusiu94
Sołtys wziął innego, a ja zostałem z tym trupem. Po ponad roku odkopałem Universala z tego tematu wraz z Wigrami 2 z '76. Odnośnie "dwójki" - prace mają się już ku końcowi, natomiast do dzisiaj głowiłem się co by tu wyrzeźbić z Universala. Z racji uszkodzonej ramy - wyrwany i zagubiony prostokąt do którego mocujemy m.in. bagażnik - stwierdziłem że jakoś niespecjalnie szkoda go będzie na jakieś przeróbki. Kolejnym argumentem były kompletnie łyse opony, dętki do wymiany, mizerna kompletność i mnóstwo innych "minusów". Słowem - do odbudowy na oryginał to on już raczej nie bardzo, a na złom tym bardziej.
Do rzeczy. Odwiedziłem dzisiaj mojego starego znajomego, zyskałem koło.
Nie jest to takie do końca zwykłe koło. Zębatka "16", napęd typu "ostre koło", czyli wszystko na sztywno. Będzie można na wstecznym cisnąć.
TAK.
Opona ma konsystencję betonu i zapewne z tego powodu nadano jej taką, a nie inną nazwę. Ciekawe, ile nad nią myśleli?
W planach - kompletna rozbiórka resztek tego roweru, usunięcie nagaru, starego smaru i innych zanieczyszczeń, kasacja luzów, napęd typu "ostre koło", przednie zawieszenie z motoroweru T-1 (no jakoś tak się złożyło że dorwałem wrak "w kolorze") i zobaczymy co mi jeszcze tam do głowy przyjdzie - być może przednie koło z motoroweru.
HEJTY LECO!
"O BORZE, SAM HEJTUJE INNE AMBITNE PROJEKTY JAK WIGRY Z AIR-RIDE CZY W-WORKSA A SAM LEPI JAKIŚ SYF !!!!!!!!!1111111111oneone XD XD XD"
- Przypominam, że rama jest uszkodzona, a rower w beznadzienym stanie technicznym i wizualnym.
Jutro prawdopodobnie zaczynam, relację planuję zdawać na bieżąco.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
16-05-2015 22:21:53 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|