Ocena wątku:
- 3 głosów - 4.67 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
73,87 Wigry, 66 Olimpia, 90 Zenit by chmielu17
|
Autor |
Wiadomość |
Chmielu17
Praktykant
Liczba postów: 372
Imię: Ardian
Pojazd: Romet 100
|
RE: 73,87 Wigry, 66 Olimpia, 90 Zenit by chmielu17
Opowiem wam dzisiaj piękną historyjkę z Rometem w tle .
Akcja dzieje się w czasie rzeczywistym. Wstaję do szkoły chociaż nie wiem po co. Jadę do tej budy siedzę tam godzinę. Po tej katordze kupuję chleb i jadę do hipermarketu rowerowego zwanego złomowiskiem . Znajduję poszukiwanego tam stacjonarnego Universala a w zasadzie poszukiwane przez ze mnie koło z ślimakiem. Idę do kierownika i mówię mu, że za te koło dam 5zł.... i zgodził się. Powiedziałem mu, że później przyjadę i zabiorę.
Pół godziny później przyjeżdżam rozkręcam, wyciągam koło i przy tym rowerze jest jeszcze wysoka kierownica podobna jak w Wigry 1. Tak sobie pomyślałem "Dobra ciebie też wezmę". Już miałem się zwijać, patrzę a przy jednym ze szwabskich rowerów kremowe manetki rometowskie, tylko brudne jak "stół Durczoka" . "Nie no nie odpuszczę muszę je mieć" kolejna moja myśl. Założyłem je na kierownicę, zaniosłem i położyłem koło roweru. Już mnie ten interes kosztował 7zł. "Dobra jeszcze się rozejrzę".
Idę na drugą hałdę złomu koło wagi i o mało się o niego nie wywróciłem.... Rozszabrowany Zenit z 1987 z korbami które szukam. Znowu do złomiarza. Powiedział "Oddam za 5 złotych" a ja wziąłem tylko 8zł. No to trudno później je wezmę . Wtem wpada siwy Trabant 601S, a w nim mój dobry znajomy. Zobaczył mnie przywitaliśmy się, mówię mu o sprawie pieniędzy a on na to "Nie ma problemu pożyczę Ci jak zabraknie". Banan na ryju rozebrałem te korby. Już mam się zwijać po raz trzeci, a tu żul z elektroniką a na wózku odblask taki jak ja potrzebuję. Pytanie "Oddasz pan za złotówkę ten odblask?" zgodził się, więc zabrałem go jest z roku 1975 szkoda, że się obraca ale to naprawię. Obładowany wróciłem do domu, miny ludzi na mieście bezcenne.
Jak ktoś to przeczytał to mu gratuluję . Wziąłem 8zł a kupiłem za 13zł .
Każdy rower dostanie trochę kupionych rzeczy:
- Korby pójdą do Zenita
- Odblask, kierownica z kremowymi gumami do Wigry 1
- Koło z ślimakiem do Wigry 3 po odpowiednich przeróbkach będę miał licznik
Dowód na to że Trabant był
https://www.facebook.com/Zastava-Mediter...847651863/ - moja Zastava 1100p Mediteran
|
|
26-06-2014 15:27:16 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
No i to są uczciwe ceny. Wczoraj wpadłem na złom, stało niezbyt urodziwe, zajechane i niekompletne Wigry. Typ sobie krzyknął 40zł (!), proponowałem 20zł, a nawet 25, ale nie bo "za dużo waży". Kiedy odpowiedziałem, że taki składak waży mniej niż 15kg, stwierdzono że to nie prawda i że "jest już na to klient". Daję sobie rękę uciąć, że skończy w kontenerze. No cóż, wszystkich nie uratuję.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
26-06-2014 18:00:12 |
|
|
Chmielu17
Praktykant
Liczba postów: 372
Imię: Ardian
Pojazd: Romet 100
|
ArcziManYea Koło ze ślimakiem wykorzystam przy swoim Wigry 3, będzie to przeróbka mająca na celu zamontowanie licznika w tymże składaku. Zmierzyłem rozstaw widelca i nie będzie pasować ta piasta z przodu, więc zamontuje ją na tył. Będzie pierwszy taki składak - ostre koło .
Trabant z roku 1987 niedawno kolega go kupił, wcześniej jeździł modelem kombi/universal z 1972.
Wnusiu często mam tak samo, że nie mogę jakiegoś pojazdu uratować dlatego wybieram mniejsze zło i zabieram z niego części, które mogą mi się przydać. Co do ceny to zależy od mentalności złomiarza, jeden jest w porządku, drugi nie. Nic na to nie poradzimy .
Wojski Nie to nie jest złomowisko koło nowej obwodnicy, tylko koło dworca kolejowego. Nowa obwodnica już prawie wybudowana. Targ ten co był został rozebrany, stawiają tam nowe stoiska. Teraz jest na ulicy i na parkingu koło tamtego targu. Połowa tych handlarzy rowerami zniknęła, a z resztą rzadko tam zdarzają się okazje cenowe. Lepiej samemu polować .
A tak w ogóle to udało mi się dzisiaj jeszcze założyć korby do Zenita, wyszorować manetki i zdobytą kierownicę.
https://www.facebook.com/Zastava-Mediter...847651863/ - moja Zastava 1100p Mediteran
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2014 00:26:35 przez Chmielu17.)
|
|
27-06-2014 00:24:20 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
|
|