Subwoofer DIY by rpd
|
Autor |
Wiadomość |
rpd
Audiofil/Informatyk/Elektronik
Liczba postów: 570
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
|
Subwoofer DIY by rpd
Tak jak kiedyś pisałem już nie pamiętam, w którym wątku zabrałem się za robienie subwoofera DIY. Na początku miał być to nie wielki pasywny subwooferek, ale z biegiem czasu i planowaniu jego przyszłości doszedłem do wniosku, że jak się już męczyć z jego konstruowaniem to niech będzie duży, mocny i z dobrymi parametrami. No więc gdy miałem narysowany projekt samej obudowy olśniło mnie, że przecież mój wzmacniacz (Harman Kardon PM655vxi) ma tylko dwa kanały i, że podłączenie do niego subwoofera pasywnego + kolumn (Altus 75) będzie niemożliwe jeżeli chcę uzyskać dźwięk stereo z kolumn. No więc plan zmienił się o tyle, że z subwoofera pasywnego trzeba zrobić aktywny, czyli taki z osobnym wzmacniaczem tylko do głośnika w subie. No dobra, trzeba było od czegoś zacząć Na początek postanowiłem wykonać obudowę. Jeżeli ktoś chce poznać szczegóły to zapraszam na PW. Pierwszego dnia poszukałem płyty paździerzowej, pomierzyłem i zabrałem się do cięcia. Na szczęście miałem do dyspozycji wyrzynarkę, która bardzo ułatwiła mi życie. Szybko pociąłem płytę na odpowiednie kawałki i zabrałem się do skręcania. Dlaczego do skręcania? Dlatego, że potrzebowałem w środku obudowy dużo miejsca, a taki patent pozwolił mi na zrezygnowanie z listewek wzmacniających. Po skręceniu przyszedł czas na szpachlowanie, a potem szlifowanie szpachli na gładko. Zleciał na to cały dzień ze względu na zmienną pogodę :/ . Dnia następnego pozostało mi posklejać od środka łączenia płyt dla uszczelnienia i wzmocnienia konstrukcji.
Na dzień dzisiejszy obudowy prezentują się tak:
Plany na kolejne dni:
-Zamówienie potrzebnych kitów i elementów elektronicznych do budowy panelu (wzmacniacza)
-Złożenie wzmacniacza, zasilacza i filtra
-Podłączenie panelu
-Zamówienie głośnika (Tonsil GDN 30/120 tzw."Kameleona") i bassreflexów
-Oklejenie obudowy okleiną drewnopodobną
-Podłączenie wszystkiego do kupy i zamontowanie głośnika w obudowie
-Znalezienie pierścienia ozdobnego na głośnik
Wszystkie postępy w pracach nad subwooferem będę publikował w tym wątku. Zapraszam do komentowania i pytania
https://www.facebook.com/Rysiubyrpd/ -Rieju MRX 70ccm
|
|
05-05-2014 20:50:35 |
|
|
Jakchwal205
Technik
Liczba postów: 660
Imię: Kuba
Pojazd: Romet Ogar 205
|
|
05-05-2014 22:01:42 |
|
|
rpd
|
|
10-05-2014 20:58:02 |
|
|
rpd
|
|
10-05-2014 21:10:22 |
|
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Subwoofer DIY by rpd
Fajnie działasz, szkoda że na gotowych kitach, a nie robisz ich sam Na jakiej końcówce to ma grać ?
W dzieciństwie były klocki lego, a w młodości elementy elektroniczne ?
xyz
|
|
11-05-2014 13:16:49 |
|
|
kokosek
Минск 125
Liczba postów: 1,639
Imię: Eryk
Pojazd: Inny
|