Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Chart] Problem z odpalaniem
|
Autor |
Wiadomość |
bajbukaj
Nowy

Liczba postów: 104
Imię: Kuba
Pojazd: Romet Komar
|
Problem z odpalaniem
Mam mały problemik, a dotyczy on odpalania mojego Charta. Jakiś czas temu Chart miał robiony szlif, jest na dotarciu jeszcze. Do tej pory Chart odpalał po przelaniu za 1 bądź drugim razem. Pewnego razu podczas jazdy po prostu wydał z siebie głuchy dźwięk(tak, jakby skończyło się paliwo/świeca). Paliwo jest całkiem sporo nawet, gaźnik się przelewa. Świecę też zmieniłem. Wreszcie udało mi się odpalić, ale podczas dodawania gazu Chart się dusił, a bez dodawania gasł  Dojechałem jakoś do domu, zostawiłem go na chwilę i spróbowałem odpalić. Nie odpalił z kopa, dopiero gdy zapaliłem go z pychu właściwie od razu zastartował i chodził już normalnie. Przejechałem się kawałek, zachowywał się super. Zgasiłem, normalnie odpaliłem z kopa. Przejechałem się dość spory kawałek ii stało się to samo, zadławił się i już nie odpalił. Nawet z pychu. Jakieś porady? Iskra słaba, gaźnik zatkany?
Mój kanał na youtube : http://www.youtube.com/user/Bajbukaj
Na kanale znajdują się filmy o Rometach, Komunikacji Miejskiej i polskiej Motoryzacji.
Komentujcie, lajkujcie jeśli się spodoba i subskrybcje też mile widziane 
"Nie pij wódki nie pij wina kup se motor Wierchowina"
|
|
03-04-2014 20:03:46 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Problem z odpalaniem
Poza gaźnikiem i świecą, przyczyna może tkwić w cewce butelkowej (wysokiego napięcia) lub, w którejś w prądnicy (impulsator/zasilająca).
Poprawne rezystancje cewek:
- zasilająca: 700-750  ;
- impulsator ok 28  .
Jeszcze w grę wchodzi moduł. Dawno temu zagłębiłem się w temat i odkryłem, że moduły mają taką wredną wadę fabryczną, że mogą działać, nagle przestać i np na drugi dzień znów zadziałać i pracować miesiącami itd.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2014 21:35:01 przez BigSoft.)
|
|
03-04-2014 21:33:55 |
|
|
Patryk82
Jak sie chce sie, to sie da sie.
Liczba postów: 246
Imię: Patryk
|
BigSoft, ja to nazywam klasycznym paradoksem Rometa, również spotkałem się z takim czymś, powiem więcej, jeden moduł nie chodził u mnie, w innym charcie oraz stelli tak, natomiast moduł od stelli, który w niej nie działał, działał u mnie, aż nagle przestał i nie zdziwiłbym się, gdyby nagle był sprawny
Łan cyl, tu stroke
|
|
03-04-2014 23:35:15 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
|
(03-04-2014 23:35:15)Patryk82 napisał(a): BigSoft, ja to nazywam klasycznym paradoksem Rometa, również spotkałem się z takim czymś, powiem więcej, jeden moduł nie chodził u mnie, w innym charcie oraz stelli tak, natomiast moduł od stelli, który w niej nie działał, działał u mnie, aż nagle przestał i nie zdziwiłbym się, gdyby nagle był sprawny 
Tak jak pisałem, one mają pewną wadę fabryczną, której skutki mogą pojawić się nagle, albo wcale się nie pojawić, albo występować okresowo itd, totalna loteria
citroen-XM.pl
|
|
04-04-2014 21:53:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|