Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie !
|
Autor |
Wiadomość |
Macklemor
Praktykant
Liczba postów: 488
Imię: ..........
Pojazd: Inny
|
Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie !
Siemano.
Ludzie ! Proszę o porade w sprawie odbiegającej trochę od tematyki forum. Mianowicie chodzi o systemy operacyjne do komputera. Zakupiłem ostatnio stary ale sprawdzony laptop jakim jest COMPAQ EVO N600c o taki :
I teraz moje pytanie. Jaki system operacyjny można wgrać na laptop o parametrach :
RAM - 256 MB
PROCESOR - 1,2 GHZ
PAMIĘĆ KARTY GRAFICZNEJ 16 MB
Windows xp chodził wczoraj dopuki nie sformatowałem komputera. Po formacie wszystko się spieprzyło. Np nie da się zainstalować sterownika grafiki, zmienić stylu z klasycznego itp. Teraz szukam nowego systemu bo obawiam się że mój windows jest za stary (wersja z 2002 roku Service Pack 3)
Zastanawiałem się nad Linuxem ale nie wiem czy pójdzie na moim kompie . Proszę o pomoc w odnośnie linuxa (powiedzcie czy pójdzie) albo doradzenie innej wersji systemu xp
|
|
23-01-2014 12:28:14 |
|
|
FUTURISTA
z bajkowego świata-persona non grata
Liczba postów: 26
Imię: M
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie !
(23-01-2014 12:28:14)Macklemor napisał(a): zmienić stylu z klasycznego itp.
Przy takich parametrach sprzętu to raczej wodotrysków bym się nie spodziewał, nawet po poprawnym zainstalowaniu sterowników. Oczywiście możliwość ustawienia powinna być, ale bardzo spowolni to system.
(23-01-2014 12:28:14)Macklemor napisał(a): bo obawiam się że mój windows jest za stary
System za stary? I dlatego nie chce działać?
(23-01-2014 12:28:14)Macklemor napisał(a): Zastanawiałem się nad Linuxem ale nie wiem czy pójdzie na moim kompie . Proszę o pomoc w odnośnie linuxa (powiedzcie czy pójdzie)
Jest wiele różnych dystrybucji które mają różne wymagania, ale jeśli poszukasz to z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla Twojego sprzętu. Bardzo mała dystrybucja to np. Damn Small Linux . Część dystrybucji możesz uruchomić z płyty lub z pena i sobie potestować, zanim zdecydujesz się zainstalować na dysku.
(23-01-2014 12:28:14)Macklemor napisał(a): albo doradzenie innej wersji systemu xp
"Odchudzone" wersje xp to np. Power XP 2.0 lub jeszcze mniejszy Power XP 2.1.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2014 13:27:49 przez FUTURISTA.)
|
|
23-01-2014 13:17:02 |
|
|
kokosek
Минск 125
Liczba postów: 1,639
Imię: Eryk
Pojazd: Inny
|
|
23-01-2014 14:34:39 |
|
|
FUTURISTA
z bajkowego świata-persona non grata
Liczba postów: 26
Imię: M
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Przystojni chłopcy i piękne panie ogarnięci w informatyce pomóżcie !
(23-01-2014 14:26:07)Macklemor napisał(a): najlepszej wersji linuxa.
No to teraz dałeś pole do popisu forumowym "informatykom" .
Każdy powinien sam przetestować różne dystrybucje (lub przynajmniej o nich poczytać), a nie polegać na opiniach innych. Można ew. posiłkować się lekturą http://jakilinux.org/ , http://distrowatch.org/ itp.
(23-01-2014 14:30:52)rpd napisał(a): Polecam Ubuntu, bo jest prosty w obsłudze.
A ile innych dystrybucji, oprócz ubuntu, używałeś, że polecasz akurat to distro?
|
|
23-01-2014 14:43:01 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
|
|