Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 205] Ile ciągną wasze 205-tki ?
|
Autor |
Wiadomość |
kolesgit01
Mechanik drogowy
Liczba postów: 274
Imię: Karol
Pojazd: Inny
|
RE: Ile ciągną wasze 205-tki ?
(17-12-2013 21:23:38)Taśma napisał(a): 023 nie pociągnie 60/h. nie na seryjnej skrzyni.
kolega ma motorynkę z 023 po remoncie i wycisnął z niej 60 (mierzone kiblem więc wynik prawdopodobny)
ale to wszystko zależy w jakiej ramie siedzi silnik, jakie są przełożenia i ogólnie od stanu pojazdu, bo mój np. nie pójdzie więcej jak te 45-50 a kolegi T-1 z 023 jedzie trochę ponad te 50
a tak wgl temat jest o rometach ogarach 205
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2013 22:12:04 przez kolesgit01.)
|
|
17-12-2013 22:11:12 |
|
|
Boszu
Bo na gumie, latać umie!
Liczba postów: 604
Imię: Jacek
|
(17-12-2013 23:13:20)fosa napisał(a): wgl nie ma takiej opcji zeby 023 jechało te 60 bez tuningu silnika nie wierzę ... Prędzej w jawkach tłoki zaczną bokiem wypadać
Wiesz, być może niektóre te pojazdy mają jakiś tuning... Bo te 5km żeby więcej osiągnąć, to trzeba naprawdę niewiele. W prawdzie, że motorynka 60km/h wydarła, to średni mi się to widzi. Skoro u nas kumpel również lekki na motorynie więcej jak te 55km/h nie mógł wyciągnąć... A ograniczały go nie moc, a obroty silnika. Które na jałowym biegu chyba większe nawet nie były zbytnio.
A co do odmierzania sraczem, ja bym tam temu nie wierzył! Jedynie czemu JA wierzę, to dobry licznik rowerowy! Bo z GPS jak wiem jest różnie... Z licznikami na linkę to już nie mówię jakie różnice są! Nawet w samochodzie zmienia nam się wyprzedzenie (pokazuje o ile pamiętam więcej, niż faktycznie się jedzie)
A licznik rowerowy, jeżeli jest prawidłowo ustawiony i dobry (czyli nie za 20zł, a za chodź by 60zł bez super bajerów) to może nam pokazać z dokładnością do 0,5km/h... Oczywiście jeżeli silnik nie wysyła zakłóceń!
I niektórzy twierdzą że licznik rowerowy oszukuje... A ja ostatnio czytając różne artykuły i tematy (szukałem coś lepszego od 4-ki) to dowiedziałem się, że jaki licznik rowerowy by nie był, to on zawsze zliczy nam każdy wykonany obrót. Nawet przy prędkości 150km/h. Powyżej, jeżeli jest kiepski czujnik to licznik może pokazywać 0. Albo pokazywać różne dziwne prędkości...
(wyobraźcie sobie, że w lepszych licznikach rowerowych jest taki czujnik, jak i w zapłonie bez stykowym. I wyobraźcie sobie to! Że zapłon bez stykowy zliczy nawet 18 tyś obrotów na minutę z perfekcyjną dokładnością! I z taką samą dokładnością, zliczać będzie nam prędkość dobry czujnik rowerowy!)
Dodając, większość liczników rowerowych (tak jak np. 4-ka) posiada wpisywanie co do mm obwód koła. Czyli kolejne potwierdzenie dokładności...
Jedynie źle może wyliczać sam licznik, czy dokładnie układ który jest zamontowany w liczniku. I dlatego, kupowanie badziewnych liczników powoduje to, że one mogą oszukiwać... Bo układy są źle zrobione, lub źle ustawione... A jak wiadomo, takie liczniki w większości opierają się na samym układzie scalonym!
|
|
18-12-2013 07:17:09 |
|
|
Boszu
Bo na gumie, latać umie!
Liczba postów: 604
Imię: Jacek
|
|
|
18-12-2013 09:09:24 |
|
1 osoba postawiła piwo Boszu za ten post:1 osoba postawiła piwo Boszu za ten post.
Amanssy (12-19-2013)
|
szopen45
060 POWER!
Liczba postów: 1,424
Imię: Patryk
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
|
18-12-2013 15:40:11 |
|
1 osoba postawiła piwo szopen45 za ten post:1 osoba postawiła piwo szopen45 za ten post.
Amanssy (12-19-2013)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|