Nowy nabytek ze złomu - Komar 3
|
Autor |
Wiadomość |
mikbow
komarzysta
Liczba postów: 393
Imię: Mikolaj
Pojazd: Romet Komar
|
|
04-12-2013 13:24:07 |
|
|
dlugiLBN
Lakiernik
Liczba postów: 698
Imię: Daniel
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
04-12-2013 17:53:49 |
|
|
Boszu
Bo na gumie, latać umie!
Liczba postów: 604
Imię: Jacek
Pojazd: Inny
|
RE: Nowy nabytek ze złomu - Komar 3
Teraz tak już z własnej ciekawości do informowania się, poszukałem coś na temat rejestracji jako zabytek i tak:
"Wiem że pojazd zabytkowy musi spełniać następujące warunki:
-posiadać 75% oryginalnych części (Mój ma 100% + swoje dodatki)
-posiadać 25 lat (Wpisano do rejestru 1976 )
-pojazd nie może być produkowany od 15lat (Produkcję zakończono w roku 1983)"
W tym czytałem później, że pojazd nie musi być zarejestrowany, wystarczy jakikolwiek kwitek, że pojazd jest twojej własności. Może to być nawet umowa kupna i sprzedaży z twoim kolegą, od którego nawet nie kupowałeś tego pojazdu, po prostu musi być dowód własności. I wystarczą tylko numery ramy.
Idąc dalej.
"Zalety: przegląd bezterminowy, nie musisz mieć ciągłości ubezpieczenia, możesz starać się o kasę z ministerstwa na ewentualne remonty
Wady: tracisz pełną własność pojazdu, nie możesz nim w pełni rządzić, w teorii potrzebujesz zgody konserwatora zabytków przy wyjeździe z województwa, są problemy ze sprzedażą"
To tak, co do zalet, no są całkiem przyjazne!
Wady?? Aż szczerze nie wiedziałem że są tak poważne! Bo po pierwsze, potrzebna jest zgoda na jakikolwiek remont, zmianę koloru części itd. Wszystko musi zostać "teoretycznie" odnotowane. Bo jeżeli później konserwator zauważy że coś zostało zmienione, można dostać karę.
Kolejny problem to może być przy sprzedaży! Chodź, myślę że taki pojazd mógł by zostać już z nami na zawsze. No i jak ktoś mieszka blisko granicy województw. To nie mógł by ich "teoretycznie" przekraczać...
I faktycznie, co do tablic to nie ma takowych do innych pojazdów jak Motocykle i Samochody. Nie ma do przyczep, motorowerów, traktorów, rowerów i innych pojazdów.
Co do rejestracji jeszcze, jeżeli mamy dokumenty to ok. 70zł rzeczoznawca i ponownie nowe dokumenty po za tablicą. Czyli w 150-200zł się można zmieścić według tego, co piszą ludzie.
W skrócie, jeżeli nie mamy dokumentów to bardziej opłaca się kupić sam papierek i przebić numery, lub kupić za grosze ramę z papierkami.
|
|
05-12-2013 10:41:07 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|