Przyciemnianie lamp za pomocą folii.
|
Autor |
Wiadomość |
Lagoon
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 575
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
RE: Przyciemnianie lamp za pomocą folii.
Jak komuś nie zależy na światłach, bo i tak jeździ w dzień to może sobie przyciemnić reflektor. Raczej to nie jest zgodne z przepisami. Co do żółtych reflektorów to czytałem ostatnio wiele na ten temat, i sprawa ma się tak że zdania ludzi są podzielone. Jedni twierdzą, że żaden pojazd nie może posiadać lamp barwy żółtej selektywnej, inny natomiast twierdzą, że jeśli pojazd został wyprodukowany przed wprowadzeniem tych przepisów(tj. styczeń 2010 bodajże) i posiada takie reflektory, które mają homologację, to można się tym pojazdem poruszać. Najlepiej jest się dokładnie dopytać jakiegoś obeznanego diagnosty, bo niektórzy nie są na tyle kompetentni, by udzielić Ci poprawnej odpowiedzi. Jest kilka poprawek tego przepisu z tego co się orientuję, bo był on dość niezrozumiały.
Już nie chcę żadnych pilarek
Witam!
Zrobię dobrze cylindrom. Zainteresowany?Pisz PW!
https://www.facebook.com/porting.studio/
|
|
03-12-2013 18:52:35 |
|
1 osoba postawiła piwo Lagoon za ten post:1 osoba postawiła piwo Lagoon za ten post.
alek736 (12-03-2013)
|
Bartek
Emerytowany Moderatroll
Liczba postów: 2,930
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
|
03-12-2013 20:51:20 |
|
|
Boszu
Bo na gumie, latać umie!
Liczba postów: 604
Imię: Jacek
Pojazd: Inny
|
Co jak co... Ale obklejanie lamp folią do przyciemniania szyb, mija się z celem... Efekt co najwyżej dziwny!? Lepiej wyłożyć nie co więcej kasy, i kupić sobie dymione reflektory... Lub oddać aktualne do zakładu... Chodź myślę bardziej opłacalnie jest kupić nowe, jeżeli stare są już trochę zużyte.
Co do świateł żółtych, bezproblemowo można np. komarkiem sobie jeździć. Autem również bez problemu można jeździć. U nas nie jedno takie auto jeździ i chyba mandatu żadnego nie było, bo jak są, to są te żółte światła. I do dam że są w tym auta dostawcze!
W komarku tez miałem żarówkę z kierunkowskazu (a tak jakoś mnie naszło na żółte światło) i byłem 3 razy kontrolowany, i zero jakiegokolwiek słowa na ten temat. I dodam, ze na żółtym świetle jeżdżąc, dużo lepiej wydać wszystkie znaki odblaskowe.
Nie wolno za to jeździć z światłem, jak i dodatkowymi ozdobami innych kolorów w samochodzie osobowym i busie. Ale natomiast pojazdy ciężarowe mogą świecić się jak choinka, i jest to dozwolone...
I prawo jest totalnie głupie, bo ty w samochodzie mając kolorowe światełko rozpraszasz innych kierowców, a tir z kolorowymi napisami itd. wcale i w ogóle nie rozprasza kierowców, tylko jest "Bardziej widoczny" na drodze...
|
|
03-12-2013 22:31:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|