Zarejestrowanie Ogara 205 kupiony lata temu
|
Autor |
Wiadomość |
Pawelllooo
Nowy
Liczba postów: 13
Imię: Paweł
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Zarejestrowanie Ogara 205 kupiony lata temu
Witam Was Koledzy.
Mam pytanie, jako dzieciak kupiłem sobie motorower marki Ogar 205 z dokumentami. Czyli posiadam dowód rejestracyjny i rejestracje zielona i jakieś bardzo stare OC i oczywiście umowę KS. Z racji że ogar ciągle się psuł i praktycznie nie jeździł i dalej nie jeździ a ja nie byłem pełnoletni nie za bardzo miałem jak go przerejestrować. No wiec co teraz muszę zrobić. Mam umowę kupna sprzedaży- idę do wydziału komunikacji przed oczywiście do urzędu skarbowego opłacić podatek i tu pytanie nie będą robić problemów? A co z OC ? będę musiał zapłacić za te lata gdzie nie było OC ? Wiem że poprzedni właściciel wykasował go z rejestru ubezpieczyciela.
Jak to będzie wyglądało?
Będę wdzięczny za opinie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2013 18:50:55 przez Pawelllooo.)
|
|
30-10-2013 18:50:20 |
|
|
Semmao
Podszeptywacz
Liczba postów: 4,470
Imię: Tom
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Zarejestrowanie Ogara 205 kupiony lata temu
Wow, chwila, chwila:
(30-10-2013 18:50:20)Pawelllooo napisał(a): jako dzieciak kupiłem sobie motorower marki Ogar 205 z dokumentami. Czyli posiadam dowód rejestracyjny i rejestracje zielona i jakieś bardzo stare OC i oczywiście umowę KS
Kiedy to było? Ile lat temu? Na jaką kwotę opiewa umowa i z jaką jest datą?! - To bardzo ważna kwestia.
(30-10-2013 18:50:20)Pawelllooo napisał(a): a ja nie byłem pełnoletni nie za bardzo miałem jak go przerejestrować
A gdzie jest napisane, czy było - że aby zarejestrować pojazd na siebie trzeba być pełnoletnim?
(30-10-2013 18:50:20)Pawelllooo napisał(a): A co z OC ? będę musiał zapłacić za te lata gdzie nie było OC ?
To może być największy problem tutaj. Zależy jak TU to potraktuje. Generalnie kupując pojazd, jak słusznie zauważył Błażej, na Ciebie przechodzi obowiązek ciągłości OC - nie ważne, czy pojazd jeździ czy nie, czy jest sprawny, czy nie - musisz płacić. Istnieje możliwość, że TU zgłosi sprawę do UFG i może być za to kara - ale jak piszę - to jest tylko EWENTUALNOśĆ.
Quake96 - 18-06-2013 22:49 -Cóż chciałeś Rometa to musisz się liczyć z wydatkami
kamil97 - 22-10-2014 10:02 -Ano ,,Chciales rysia, musisz się liczyć z wydatkami"
jurek_j - 25-04-2016 19:28 -chciałeś rometa, musisz się liczyć z problemami
|
|
31-10-2013 13:42:16 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|
31-10-2013 20:51:49 |
|
|
FUTURISTA
z bajkowego świata-persona non grata
Liczba postów: 26
Imię: M
Pojazd: Romet Ogar 205
|
TU to chyba towarzystwo ubezpieczeniowe ,
a UFG - Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, czyżby google przestało działać?
(31-10-2013 19:50:03)motoryniarz123 napisał(a): nie wiesz to nie pisz tutaj wcale, obowiązek płacenia ubezpieczenia jest od daty kupna, czyli od tej daty do np dziś będziesz musiał wyrównać ubezpieczenie
Czyli wystarczy, że komuś z rodziny (lub znajomemu) sprzeda na tydzień, potem odkupi i już okres ubezpieczenia będzie się liczył od daty tego odkupienia ?
|
|
31-10-2013 20:52:01 |
|
|
Semmao
Podszeptywacz
Liczba postów: 4,470
Imię: Tom
Pojazd: Romet Ogar 200
|
10 lat to może być srogo. Wtedy wartość tych pojazdów była większa, więc pewnie podatku nie odprowadziłeś, więc i US (urząd skarbowy) może się doczepić.
Nie próbuj nawet na nim jeździć z tą umową bo jak policja Cię złapie to jeszcze zarobisz 500zł mandatu i zatrzymają dowód (za nieprzerejestrowanie w ustawowym terminie 30 dni).
Jak dla mnie najlepszą opcją będzie np. odsprzedanie motoroweru tacie. Niech on zarejestruje na siebie, a potem darowizną odda Ci 50%, albo całość. Przy okazji zniżki OC przejdą z taty. Pamiętać o ubezpieczeniu od dnia sprzedaży (ubezpieczalnie zgadzają się z marudzeniem na tydzień, dwa wstecz )
Quake96 - 18-06-2013 22:49 -Cóż chciałeś Rometa to musisz się liczyć z wydatkami
kamil97 - 22-10-2014 10:02 -Ano ,,Chciales rysia, musisz się liczyć z wydatkami"
jurek_j - 25-04-2016 19:28 -chciałeś rometa, musisz się liczyć z problemami
|
|
01-11-2013 00:54:42 |
|
|
Jaras
Uczeń
Liczba postów: 163
Imię: Jarek
Pojazd: Romet Komar
|
Ciekawe rzeczy piszecie, więc powiem Wam, jak było w moim przypadku. Kupiliśmy z ojcem wskę 125 jakieś 3 lata temu od wuja, który przestł nią jeździć i przy okazji opłacać w 1984 roku. Nie miała ani OC ani przeglądu. Poszedłem do PZu, ubezpieczyłem motor na ojca na podstawie umowy kupna-sprzedaży, potem pojechałem na stację diagnostyczną, zrobili mi przegląd, wydali zaświadczenie jak przy przeglądzie zerowym, na kartce, bo miałem dowód stary. Poszedłem do Wydziału Komunikacji z umową, OC i kartką z przeglądu, problemu nie było żadnego. Do rejestracji wymagane jest aktualne OC i badanie techniczne, nic poza tym. Nikt nie pytał o zaległe skłądki itp.
Więc może byk nie taki straszny... Powodzenia.
|
|
01-11-2013 23:35:21 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|