Chart by Janusz94
|
Autor |
Wiadomość |
Marwerick
Mechanik
Liczba postów: 1,866
Imię: Zbigniew
Pojazd: Inny
|
|
20-10-2013 19:18:35 |
|
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Chart by Janusz94
xyz
|
|
20-10-2013 22:08:08 |
|
|
janusz94
Rezonator
Liczba postów: 65
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
Takie coś raczej wiele nie zmieni bo zastosowanie tego jest tylko w jednym celu, czyli żeby nie mielilo popychaczy sprzęgła na dużych dociskach a u mnie sprzęgło jest złożone jak trzeba i przedłużona dźwignia w karterach, także jednym palcem wciskam klamke
Jak ogarne kase to w tym tugodniu zamawiam wał, łańcuch, potem pare pierdół kupie w koninie w hurtowni łożysk i trzeba jechać z katrerem do pospawania bo z dziórą nie będe jeździł przecież
Sprawa zapłonu z grubsza została przemyślana i mam na to taki pomysł:
-Magneto z 223, z dorobionym talerzykiem w kt. będzie umocowany magnecik do impulsatora,
-stator zrobie od podstaw we wcześniej kupionym wałku alu fi.110
-cewki to tak zasilająca cdi zostanie z zapłonu charta, a reszte na karkasach z charta ponawijam i eksperymentalnie dobiore grubość drutu i ilość zwoi na jeden cewce i powinno być gicio
Tylko reasumując koszty to w tym roku ten chart już napewno nie zagada :/ bo ogółem na samą reanimacje jednostki poleci jakieś 300-350zł, na drut nawojowy do prądnicy też pewnie z 50zł strace i do tego toczenie magneta żeby na stożek wału pasowało, i małe operacje w nim żeby zamocować tależyk z wyzwalaczem to też z 30zł i do tego toczenie wałka alu z 50zł i napewno jakieś pierdoły się jeszcze pojawią do dociągnięcia wiec w jak wyrobie w 500zł to będzie bdb. a to już troche po kieszeni boli...
Najbardziej szkoda mi tego wału korbowego bo w sumie ma przejechane z 5-6km a już do wyjebania :/ ale może ktoś jest chętny na niego??? Bo korba cała nie naruszona to można sobie go użyć do regeneracji jakiegoś innego wału
EDIT:
Filmiki pokazujące jak to pracuje
Sory za jakość nagrania ale nic nie poradze, telefon był za blisko moto i zakłucenia powstały...
http://www.youtube.com/watch?v=rHR-JeSMCbk
http://www.youtube.com/watch?v=LwqKufOD_eM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2013 08:19:11 przez janusz94.)
|
|
21-10-2013 08:10:26 |
|
|
Pompuś
Unregistered
|
Ja pierd*le
Zajebiście chodzi
|