Zapłon bezstykowy ogar 205
|
Autor |
Wiadomość |
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Zapłon bezstykowy ogar 205
przykleić Nie polecam
Impulsator daj na zewnątrz magneta. Zmierz jakie napięcie daje oryginalna cewka WN i będziemy dalej działać. Ustaw miernik na prąd AC(zmienny) na zakres 600v i kopnij mocno kopniakiem i powiedz ile będziesz miał V. Oczywiście czarny kabel masa a czerwony tam gdzie wkładasz świecę A moduł można kombinować i zastosować od Chinola itp aby był to moduł AC-CDI. Wiesz co potrzeba do podłączenia modułu ?
PS a wiesz jaki magnes ?
xyz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2013 20:04:03 przez stqc.)
|
|
27-09-2013 20:01:33 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
|
600V? Przebije mu skalę od razu. Tam płynie prąd o napięciu rzędu kilkunastu kV (kilowoltów), a nie setek woltów.
Do zasilania modułu możesz użyć oryginalnej cewki zapłonowej z tym, że po drodze należy ograniczyć maksymalne napięcie, bo inaczej uszkodzi Ci się moduł (jeżeli zastosujesz fabryczny, gotowy). Moduł najlepiej by było zrobić samemu. Napięcie można zmniejszyć poprzez zastosowanie rezystora 2,2k 5W. Dodatkowo będziesz potrzebował dodatkową cewkę wysokiego napięcia najlepiej przeznaczoną do CDI (elektronik).
Magnes możesz przykleić do magneta, ale wcześniej należy wykonać rowek na niego (żeby nie miał tendencji do przesuwania się) i od góry należy go w jakiś sposób zabezpieczyć. U siebie mam dodaną cienką blaszkę przykręconą z dwóch stron śrubkami m3, których nakrętki są zalane klejem do metalu. Nic się złego od ponad 10 tys km nie dzieje. Sam klej nie wytrzyma i prędzej czy później na pewno będzie holowanko albo pchanko do domu
Magnes neodymowy załatwi sprawę.
Pytanie podstawowe - masz lampę stroboskopową lub dostęp do niej?
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2013 20:20:51 przez BigSoft.)
|
|
27-09-2013 20:15:36 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
Jorguś (10-07-2013)
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
|
Ty chyba sam nie wiesz jaki typ zapłonu chcesz zastosować. Ciekawe jaki moduł zastosujesz do zapłonu bateryjnego 12V TCI sterowanego impulsatorem... Bo skoro na 12V z modułem, to tylko bateryjny mi przychodzi do głowy. Ciekawe skąd weźmiesz prąd do ładowania akumulatora ;]
(27-09-2013 20:57:00)Jorguś napisał(a): hehe jakoś się zrobi :-D
Wierz mi, że układu zapłonowego w silniku "jakoś" się nie da zrobić.
Jorguś napisał(a):A ile kosztuje taki impulsator? I gdzie moge takie cos dostac?
Przeważnie - w sklepie.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2013 21:13:09 przez BigSoft.)
|
|
27-09-2013 21:12:13 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|