odświeżenie silnika
|
Autor |
Wiadomość |
cross120
Uczeń
Liczba postów: 204
Imię: Adam
Pojazd: Romet Komar
|
RE: odświerzenie silnika
(02-09-2013 22:52:49)bartoszek5k napisał(a): Witam!
Mój ogarek ma już trochę przejechane(10000km i nie wiem od ilu nie działał licznik)i chciałbym go troszkę odświeżyć- myślę o wymianie łożysk uszczelniaczy, simeringów, pierścienie i ewentualnie zestaw tłok-cylinder-głowica(może jeszcze wydajniejszy gażnik). Jestem jeszcze młodym "rometowcem" i prosił bym o polecenie jakiś dobrych marek(miło by było z cenami)
Po pierwsze, nie kupuj chińskiej tandety, chodzi mi tu o łożyska, simeringi, cylinder i tłok, uszczelki mogą być. Reszta to koszmar, łożyska chodzą głośniej niż oryginalne po 12000km przebiegu, simeringi szlak trafia po tygodniu a cylinder i tłok są z bardzo kiepskiego materiału. Jeżeli chcesz aby silnik pochodził drugie tyle ile ma najechane to kupuj jak najlepsze części. A co do cylindra i tłoku sprawdź w jakim jest stanie, jak jest ok to nie wymieniaj, ewentualnie wymień pierścienie.
|
|
02-09-2013 23:11:05 |
|
|
bartoszek5k
MacGyver
Liczba postów: 2,358
Imię: Bartosz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(02-09-2013 23:11:05)cross120 napisał(a): (02-09-2013 22:52:49)bartoszek5k napisał(a): Witam!
Mój ogarek ma już trochę przejechane(10000km i nie wiem od ilu nie działał licznik)i chciałbym go troszkę odświeżyć- myślę o wymianie łożysk uszczelniaczy, simeringów, pierścienie i ewentualnie zestaw tłok-cylinder-głowica(może jeszcze wydajniejszy gażnik). Jestem jeszcze młodym "rometowcem" i prosił bym o polecenie jakiś dobrych marek(miło by było z cenami)
Po pierwsze, nie kupuj chińskiej tandety, chodzi mi tu o łożyska, simeringi, cylinder i tłok, uszczelki mogą być. Reszta to koszmar, łożyska chodzą głośniej niż oryginalne po 12000km przebiegu, simeringi szlak trafia po tygodniu a cylinder i tłok są z bardzo kiepskiego materiału. Jeżeli chcesz aby silnik pochodził drugie tyle ile ma najechane to kupuj jak najlepsze części. A co do cylindra i tłoku sprawdź w jakim jest stanie, jak jest ok to nie wymieniaj, ewentualnie wymień pierścienie.
A czy znasz jakieś dobre zestawy tłok-pierścienie-cylinder-głowica(mogą być linki go allegro.pl)czy jakieś firmy polecacie?
|
|
03-09-2013 21:00:47 |
|
|
Hubinho
Technik
Liczba postów: 518
Imię: Hubert
|
Jak dobrze jeździ, to po co ruszać.
Uszczelniacze, simmeringi powymieniać, jeśli chcesz. Rzuć okiem w jakim stanie cylinder, tłok. Ew. cylinder do szlifu, wtedy kupujesz nowy tłok i pierścienie. Nwm, jak u Ciebie, u mnie jest sklepik z częściami, jest każda, ale bez wyboru, tylko jednego producenta, lub typu. Kupić w czymś takim tłok, albo jakikolwiek na Alledrogo.
Jestem Maniakiem - Jeżdżę Sztywniakiem
|
|
03-09-2013 21:32:09 |
|
|
bartoszek5k
MacGyver
Liczba postów: 2,358
Imię: Bartosz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2013 23:07:28 przez bartoszek5k.)
|
|
03-09-2013 23:04:35 |
|
|
mikolaj.lukasik
Mechanik
Liczba postów: 1,181
Imię: mikolaj
|
Siedem cudów Gierka
1. nie było bezrobocia
2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił.
3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach.
4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było.
5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał.
6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli.
7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było.
Siedem cudów Tuska
1. jest bezrobocie.
2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują.
3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach.
4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach, wszędzie wszystko jest.
5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają.
6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko.
7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać.
|
|
03-09-2013 23:13:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|