Kupno motoroweru i kilka pytań.
|
Autor |
Wiadomość |
Amanssy
Praktykant
Liczba postów: 379
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Kupno motoroweru i kilka pytań.
Potrzebne ci jest-
-Prawo Jazdy ,Karta Motorowerowa
-Ubezpieczenie OC
-Dowód rejestracyjny pojazdu.
Co do umowy- jeśli chcesz zarejestrować na siebie motorower ,czy też inny pojazd musisz mieć dokument ,który potwierdza to ,ze jesteś jego Prawnym właścicielem.
Proces=
1.Szukasz odpowiedzniego pojazdu
2.Jeśli jesteś zainteresowany spisujesz umowę K/S z sprzedającym.Jeśli jesteś niepełnoletni tą umowę musi zatwierdzić twój opiekun Prawny (Zawsze może spisać twój tata albo mama)
3.Jeśli motorower ma przegląd bezterminowy ,to udajesz się na SKP i przechodzisz ponownie przegląd.
4.Z kwitkiem o przeglądzie,umowami K/S (wymagana jest ciągłość umów) i tablicą rejestrujesz pojazd
5.Wykupujesz Ubezpieczenie OC
I to chyba na tyle.Jeśli się pomyliłem niech ktoś poprawi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2013 18:52:17 przez Amanssy.)
|
|
15-07-2013 18:51:28 |
|
1 osoba postawiła piwo Amanssy za ten post:1 osoba postawiła piwo Amanssy za ten post.
Romeciarz351 (07-20-2013)
|
The Polak
Nowy
Liczba postów: 19
Imię: Robert
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Piszesz umowę kupna-sprzedaży motoroweru z osobą od której kupujesz.
Wzór znajdziesz na pewno w internecie gdzieś. Idziesz do swojego wydziału komunikacji z dowodem rejestracyjnym, umową k-s i już wszystko pani w okienku Ci wytłumaczy. Jeśli ubezpieczenie OC się skończyło to ubezpieczasz w ubezpieczalni która ma najkorzystniejsze warunki dla Ciebie i jeździsz.
Jeśli OC się nie skończyło, a poprzedni właściciel wypowie umowę to też ubezpieczasz, a jeśli nie wypowiedział to możesz jeździć.
Spóźniłem się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2013 18:52:16 przez The Polak.)
|
|
15-07-2013 18:51:40 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
(16-07-2013 12:04:50)romek napisał(a): Ewentualnie jeśli wyhaczysz motorower który zamiast dowodu będzie miał jeszcze ,,Potwierdzenie zgłoszenia do rejestru'' zamiast dowodu to będziesz musiał jechać na diagnostykę aby pan diagnosta łaskawie za 60 zł przepisał dane z internetu: ilość miejsc, moc, ciężar, itp Chociaż teraz jak są te śmieszne przeglądy to nie wiem czy ci tego nie wpisze od razu przy przeglądzie. A cała procedura jest identyczna jak w przypadku zakupu samochodu
Nie tylko w potwierdzeniach zgłoszenia nie ma wszystkich danych... Miałem dowód rejestracyjny z 96 roku i też połowy danych nie miałem. I nie pisz, że kosztuje to 60zł, bo jest to wliczone w cenę przeglądu. Jedynie gdy chce przerejestrować a ma aktualny przegląd i brak danych w dowodzie, to musi specjalnie jechać na przegląd, to racja.
(20-07-2013 19:09:23)lukasz3120 napisał(a): a i jescze jedno pytanie jaki jest koszt wszystkiego i co ile trzeba opłacać?
Koszta są różne, ale wahają się w niewielkich granicach. W każdym razie ja płaciłem tak:
- OC - 122zł (PZU, bez zniżek, pierwszy pojazd)
- Przegląd - 62zł (Robisz go raz na dwa lata)
- Rejestracja - 111,50zł (Za tablicę, dowód itd.)
Także razem wynosi to niecałe 350zł.
(21-07-2013 18:36:37)lukasz3120 napisał(a): A i jeszcze jedno pytanie. Czy mogę jeździć normalnie motorowerem zarejestrowanym i ubezpieczonym na ojca/matkę?
Oczywiście, że tak
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
21-07-2013 22:07:01 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|