Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Orion
|
Autor |
Wiadomość |
SzczwanyLis
Nowy

Liczba postów: 12
Imię: Michał
Pojazd: Inny Romet
|
Romet Orion
Cześć,
wyciągnąłem kilka dni temu z piwnicy ojca stary rower. Okazało się, że jest to Romet Orion. Stan znośny. Umyłem rower i łańcuch, nasmarowałem, napompowałem i jeździ.
Dziś centrowałem przednie koło, bo jest jajem i haczyło o hamulce. Niestety nie udało mi się idealnie tego zrobić. Koło jest krzywe i wygląda na spawane. Ma jeszcze kilka bolączek. Ucho od dynama nie istnieje. Pozostał tylko nalot rdzy w miejscu, gdzie się znajdowało. Brak sprężyny od bagażnika. Torpedo bardzo kiepsko hamuje, a przedni hamulec niewiele lepiej spełnia pierwotne zadanie.
Chcę nim codziennie dojeżdżać do pracy 5 km, więc szykuje się remont. Zastanawiam się nad naprawą torpedo (już dokopałem się do poradnika na mslonik.pl), zmianą linki do przedniego hamulca i może zastosowaniu lepszych klocków (kupię ja to gdzieś?). Także przednie koło z opona jest do wymiany. Chyba najprościej będzie kupić współczesny odpowiednik, ale czy wtedy wejdą mi te stare hamulce?
Jestem w temacie rowerów totalnym laikiem i proszę o porady i pomoc.
Dzięki
PS. Najbardziej mi żal narzędziówki  Ma ktoś może zdjęcie, jak ta część, której mi brakuje, wygląda?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2013 13:06:56 przez SzczwanyLis.)
|
|
14-06-2013 13:02:57 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Romet Orion
(14-06-2013 13:02:57)SzczwanyLis napisał(a): Dziś centrowałem przednie koło, bo jest jajem i haczyło o hamulce.
Mógłbyś opisać jak to robiłeś?
(14-06-2013 13:02:57)SzczwanyLis napisał(a): Torpedo bardzo kiepsko hamuje, a przedni hamulec niewiele lepiej spełnia pierwotne zadanie.
W torpedzie mogły zużyć się wałeczki. Natomiast co do przedniego hamulca - aby lepiej działał musisz rozkręcić śrubę trzymającą linkę (tą bliżej jej zakończenia, ta która dociska ją do szczęk), następnie ścisnąć szczęki maksymalnie rękami i jednocześnie skręcić w/w śrubę.
(14-06-2013 13:02:57)SzczwanyLis napisał(a): Zastanawiam się nad (...) zmianą linki do przedniego hamulca i może zastosowaniu lepszych klocków (kupię ja to gdzieś?).
Klocki można kupić w pierwszym lepszym markecie. Ja kupowałem w takim na "A" i dałem 5zł za 4 sztuki.
(14-06-2013 13:02:57)SzczwanyLis napisał(a): Chyba najprościej będzie kupić współczesny odpowiednik, ale czy wtedy wejdą mi te stare hamulce?
Na oponie masz oznaczenie co do jej szerokości oraz rozmiaru. Będzie to w formacie 20x1,75 (takie wymiary mają koła ze składaka, Orion oczywiście ma większe ale na chwilę obecną nie mam pojęcia jakie).
(14-06-2013 13:02:57)SzczwanyLis napisał(a): Jestem w temacie rowerów totalnym laikiem i proszę o porady i pomoc.
Każdy kiedyś od czegoś zaczynał.
(14-06-2013 13:02:57)SzczwanyLis napisał(a): PS. Najbardziej mi żal narzędziówki Ma ktoś może zdjęcie, jak ta część, której mi brakuje, wygląda?
Zajrzyj do tematu o moim Orionie. Narzędziówkę będzie Ci bardzo ciężko dostać. Ja kupiłem niedawno złamane na pół siodełko właśnie z narzędziówkę za 5zł po ponad roku poszukiwań. A, że była przykręcona nakrętką i to dosyć mocno to przy próbie odkręcania element z gwintem się po prostu ... ułamał i jestem 5zł w plecy.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2013 13:26:10 przez wnusiu94.)
|
|
14-06-2013 13:21:04 |
|
1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post:1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post.
SzczwanyLis (06-14-2013)
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Romet Orion
(15-06-2013 00:44:34)SzczwanyLis napisał(a): Stać mnie na nowe koło. Dziś pytałem w sklepie, to chcą 48 zł. Nie tragedia. Jednak trochę źle, że będzie inny profil obręczy niż na tyle i najlepiej kupić dwa koła, a to już 100 zł.
Co do torpedo, to niestety bębenek jest wytarty mocno z jednej strony. Rowki jeszcze są, ale jest spora różnica między jedną stroną, a drugą. Domyślam się, że takie nierównomierne zużycie zwiastuje problem z czymś jeszcze. Zużycia wałeczków nie jestem w stanie określić. Wyglądają ok. Piasta nie wyglądała źle, ale zabrakło mi czasu na bliższe oględziny.
A może kupiłbyś samą obręcz przednią oraz tylko torpedo dla tylnego koła? Obręcz dostaniesz na złomie chyba bez większych problemów, torpedo podobnie.
(15-06-2013 00:44:34)SzczwanyLis napisał(a): PS. Czym smarować i co smarować przed poskręcaniem tego Torpedo?
Wszystko jak leci. A czym? Smarem. Nie ma jakichś konkretnych wymagań, w końcu to Romet.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
15-06-2013 01:40:41 |
|
|
SzczwanyLis
Nowy

Liczba postów: 12
Imię: Michał
Pojazd: Inny Romet
|
|