Cześć, przyszedł okres wiosny, zabawa się zaczęła, ale będę zaczynał od początku:
Mniej-więcej na ferie zimowe zakupiłem Rometa Ogara 205 z 89 roku w stanie ... mógłbym powiedzieć, że 'prawie' idealnym - klakson nie działał
. Kwota jaką na niego przeznaczyłem to 400zł, ale 'imprezę' sponsorował tata. Romecik palił od kopa, z wad jakie wymienił mi poprzedni właściciel to trzeba było tylko dokręcić kolanko - nie kłamał. Pojeździłem nim parę dni i ukręcił mi się wałek trzymający zębatkę, ale nie przejmowałem się tym zbytnio - 'zapożyczyłem' go z motorynki kolegi.
Narodził się w końcu pomysł, by zrobić 'coś' konkretniejszego z tego ogarka. Silnik został sprzedany koledze - śmiga do dziś.
Na pierwszy ogień zostały zakupione
- Wał Simson S51 MZA za 150zł
- Łożyska SKF C3 ~ 35zł
- Simmeringi
- Uszczelka między kartery
- Tłok DS Pistons (podobno dobre, lecz chińskie) - 35zł
Silnik aktualnie jest poskładany, póki co siedzi w nim liche 60/2, ale są plany co do tego.
Następnie została zakupiona praktycznie cała Yamaha RD50 poza ramą, kołami + bak z MZ150 gratis.
Części 120zł + 50zł przesyłka. Silnik z niej został sprzedany za 50zł.
Zaczęło się powolne składanie, malowanie...
Lampa jaką dostałem była zwykłą halogenówką, więc nastała potrzeba kupienia nowej, zostały zamówione:
- Przednia lampa Jawa 350TS
- Przełączniki z kierownicy Jawa 350TS
- Stacyjka Jawa 350TS
- Koła Yamaha RD80 + tarcza, bęben tył.
Aktualnie większość jest poskręcana (wahacz tylny Yamaha, przednie lagi Yamaha, kierownica Ogar 205, ale muszę ją zmienić, siedzenie Yamaha) tarcza hamulcowa została oddana do stoczenia, będzie dopiero w poniedziałek, silnik jest już w ramie, prawdopodobnie jutro nastąpi pierwsze odpalenie - brakuje klinka na wał pod magneto.
Plany dalsze:
- Poskładać wszystko do kupy
- Zająć się rdzą w baku
- Zająć się elektryką
- Spawak
- Przeróbka na 60/5/3M
- Jeździć.
Jeśli zdjęcia działają mam do was prośbę - doradźcie mi jakie naklejki kupić do niego? Myślałem o czerwonych bądź biało-czerwonych ROMET, jednak na Allegro nic ciekawego nie ma.
Zdjęć będzie więcej jak coś się ruszy.