Romet Ogar 200 '88
|
Autor |
Wiadomość |
Caro94
Nowy
Liczba postów: 100
Imię: Robert
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Romet Ogar 200 '88
Mam go od 2009 roku. Na początek trochę jego historii bo ten egzemplarz miał dość zawiłą. Wiem że został kupiony w czerwcu 1988 w Toruniu. I potem nic o nim nie wiem do roku 2001, kiedy został skonfiskowany za brak dowodu, przeglądu, OC i za zły stan techniczny na parking policyjny, gdzie gnił pod chmurką do 2006 roku. W 2006 odkupił go stamtąd poprzedni właściciel i go odremontował. Po remoncie właściciel nim nie jeździł i stał w wilgotnej szopie 3 lata. Remont był właściwie na sztukę i lakier jest spaprany, przez niewyczyszczenie go z rdzy przed malowaniem. Do tego jeszcze był to szczepan z dwóch albo trzech Ogarów (teraz to w sumie z 10 ale co tam ). Z orginału zostały mu tylko rama wahacz i parę pierdół. Mechanika też była zrobiona "byleby jeździł", no i do tego bagno w papierach Gdybym miał go kupować teraz, nigdy bym go nie kupił.
Zdjęcie jakiś tydzień po zakupie (już w miarę ogarnięty, nowe opony, wyczyszczony) 2009 rok
2010 rok
2011 rok
2012 rok
Teraz moge zacząć litanię co w nim zrobiłem
Wymieniony cały zapłon, wymiana silnika, potem jego remont, podokupywane: lepsze schowki, siedzienie, reflektor, przełączik krótkie-długie, kolanko, hamulce, opony, przedni widelec, chlapacze, przedni błotnik, tylna zębatka, koła,klakson, hamulce, łożyska w kołach,guma na bak, podnóżki, linki, cały zapłon (nowy) i elektryka (zrobiona od nowa). Było tego jeszcze multum, ale już wyleciało mi z głowy.
Po batalii z wydziałem komunikacji udało mi się go zarejestrować w 2012. Niestety była to dosłownie batalia, bo jedyny papier, który na niego miałem to faktura nabycia ruchomości z urzędu skarbowego (ze źle wpisanym rokiem produkcji , który potem trzeba było odkręcać i stara tablica rejestracyjna. Ale na szczęście udało się.
Co do planów na przyszłość muszę jeszcze dokupić kilka pierdół typu klamki, nóżka hamulca tylnego, naklejki, ślimak, i maluje go w jego orginalny kolor zielony metalik. Na dniach muszę mu zrobić aktualne foto bo teraz wygląda inaczej niż na wiosnę. Mam nadzieje że nie zanudziłem dłuuugim opisem
|
|
02-12-2012 23:55:20 |
|
|
ziman1998
Strzeżegę oryginalnych rometów
Liczba postów: 351
Imię: Szymon
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|