Romet Ogar 200 Spacemana164
|
Autor |
Wiadomość |
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Romet Ogar 200 Spacemana164
Ciągle pytasz i pytasz na forum o opinie, a jak ktoś Ci coś odradza bo coś nie może mieć sensu, lub po prostu nie będzie działać, to i tak robisz po swojemu.
Tulejki niech Ci dorobi z brązu (nie pamiętam którego bo jest kilka rodzai), żeby ci gość nie wżenił mosiqdzu. Nie dotaczaj o większej średnicy zewnętrznej, niż te które były oryginalnie, chyba że nie siedziały ciasno. Możesz pęknąć karter w przypadku montażu odrobinę większej średnicy.
Ja raz się Porwalem na wymiane samemu tulejek w wsce, dlatego że były duellsy o różnej selekcji dostępne, lecz co z tego jak i tak trzeba było zrobić osiowanie. Kartery są obrabiane parami, z zamontowanymi tulejkami, ich gniazda wcale nie muszą być w osi.
Swoją drogą bardzo mnie interesuje technologia hondy, w której możesz kupić jedna połówkę i producent gwarantuje osiowość i pasowanie względem drugiej.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
29-09-2022 20:26:41 |
|
|
Spaceman164
Jawasaki 223

Liczba postów: 632
Imię: Spaceman164
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Romet Ogar 200 Spacemana164
Tulejka przelotowa będzie z brązu b101 i będzie miała wymiar oryginalnej, nie będzie za duży - o ile tokarz się nie pierdzielnie. Tulejka zamknięta będzie z 4jawa ( https://www.4jawa.com/produkt/2362/tulej...na-jawa-50 ), raczej też z brązu po wyglądzie. Zobaczymy jak to wyjdzie, może trzeba będzie osiować, może nie. Tą jedną tulejkę z 4jawa miałem już wcześniej i ma wymiary jak oryginał - jedynie wchodzi w karter po mocniejszym dociśnięciu palcem, więc tokarz powiedział, że wystarczy klej loctite 638. Stwierdził, że nie ma sensu dorabiać tulejki, która ma o 3 setki mniejszą średnicę zewnętrzną od oryginału.
Jedynie to nie jestem pewien co do materiału tulejki z 4jawa, ale na mosiądz nie wygląda. Najwyżej poproszę go o dorobienie identycznej na podstawie tej z 4jawa z brązu b101. A jeśli by coś nie grało, to tak jak piszecie trzeba będzie u kogoś wyosiować :/
W następnym tygodniu tulejka będzie do odbioru i napiszę co to z tego wyszło heh.
Motoren:
-Ogarrr 200 '88
-Cezet 350 472.5 '82
YT-Motorower Ogar Jaskrawo-Niebieski
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2022 22:46:49 przez Spaceman164.)
|
|
29-09-2022 22:25:55 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|