Ocena wątku:
- 3 głosów - 3.67 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wyjątkowy Universal z 1967r.
|
Autor |
Wiadomość |
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...
Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Wyjątkowy Universal z 1967r.
Gratuluję wpisania do rejestru! Bardzo ciekawa historia, znam podobną. Otóż moja babcia w latach 90. pracowała we Francji. Kupiła tam używany rower treningowy Romet zupełnie nie wiedząc, że to polski sprzęt! Przywiozła go później do Polski i dwa lata temu obejrzałem go i okazało się, że to rower treningowy Romet z lat 80. Rowery treningowe były sprzedawane też jako "Universal" na rynku zagranicznym. Na tym jednak widnieją napisy Romet, lecz np. naklejka pod siedzeniem "Wyprodukowano w Polsce/Fabriqué en Pologne" jest dwujęzyczna! Sprawa jest jeszcze bardziej zagmatwana, ponieważ pani u której pracowała (Od niej go kupiła) miała polskie korzenie, więc mogła go sprowadzić podczas np. wizyty w Polsce, lecz o tym nic nie wiadomo, ona nawet nie znała polskiego. Rower do dziś istnieje i babcia (mieszkająca obecnie w bloku w Stalowej Woli) wciąż go używa. Podsumowując: Rower został wyeksportowany/wywieziony do Francji najprawdopodobniej w latach 80. i był używany przez Francuzkę. W latach 90. Kupiła go Polka nieświadoma polskiego pochodzenia roweru i przywiozła z powrotem do kraju, gdzie do dziś go używa. Dodam, że jest w idealnym stanie w 100% oryginalny, ma wszystkie naklejki.
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2013 20:15:26 przez Sołtys.)
|
|
12-02-2013 20:14:14 |
|
|
alek736
Zawodowiec
Liczba postów: 2,935
Imię: Aleksander
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Wyjątkowy Universal z 1967r.
(12-02-2013 20:14:14)Sołtys napisał(a): Gratuluję wpisania do rejestru! Bardzo ciekawa historia, znam podobną. Otóż moja babcia w latach 90. pracowała we Francji. Kupiła tam używany rower treningowy Romet zupełnie nie wiedząc, że to polski sprzęt! Przywiozła go później do Polski i dwa lata temu obejrzałem go i okazało się, że to rower treningowy Romet z lat 80. Rowery treningowe były sprzedawane też jako "Universal" na rynku zagranicznym. Na tym jednak widnieją napisy Romet, lecz np. naklejka pod siedzeniem "Wyprodukowano w Polsce/Fabriqué en Pologne" jest dwujęzyczna! Sprawa jest jeszcze bardziej zagmatwana, ponieważ pani u której pracowała (Od niej go kupiła) miała polskie korzenie, więc mogła go sprowadzić podczas np. wizyty w Polsce, lecz o tym nic nie wiadomo, ona nawet nie znała polskiego. Rower do dziś istnieje i babcia (mieszkająca obecnie w bloku w Stalowej Woli) wciąż go używa. Podsumowując: Rower został wyeksportowany/wywieziony do Francji najprawdopodobniej w latach 80. i był używany przez Francuzkę. W latach 90. Kupiła go Polka nieświadoma polskiego pochodzenia roweru i przywiozła z powrotem do kraju, gdzie do dziś go używa. Dodam, że jest w idealnym stanie w 100% oryginalny, ma wszystkie naklejki.
O jaki rower treningowy Ci chodzi możesz dać jakieś zdjęcie jak on wygląda???
Pojazdy:
- Romet Ogar 205
- TGB 101s Orion
- Honda CBR 125r
- Volkswagen Golf IV Highline
|
|
12-02-2013 22:04:55 |
|
|
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...