Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer
|
Autor |
Wiadomość |
ifuomosquito
Nowy

Liczba postów: 29
Imię: Damian
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer
(14-05-2025 07:59:25)romek napisał(a): Nie napisałeś w końcu co było problemem, złożyłeś bez uszczelki czy wymieniałes głowice ?
A w tym filmiku to właśnie spawak i membrana mogą być kluczowe, ponadto jest to silnik 019 który się różni nie tylko skrzynia biegów ale przede wszystkim ma inny wał.
Dałem tylko ten wypukły tlok i z 5 atmosfer wskoczyło na solidne 9, uszczelke zostawiłem dla pewności, chociaz pewnie jakbym usunął to by bylo z 11.
Ja wiem, ja to rozumiem, tylko mi chodzi o to ze zrobilem tuning za prawie dwa klocki tylko po to zeby mu dalo niecałe 8 kilometrow na godzinę wiecej do VMaxu. Gdzie u nich spawak oraz membrana dają +40 do vmaxu, bo oni jadą 80 85 gdzie ja jade stale 53, z górki 57, z gorki z wiatrem i odrobiną szczęścia te 60 przez ułamek sekundy, a u nich te 85 to na prostym bez problemu żadnego. I ja rozumiem że inna skrzynia, wał dałem duellsa tam z allegro za 2 czy 3 stówki. Ale jak na 12/33 jedzie 60 a na 13/33 jedzie 57 gdzie powinien wiecej jechać, to coś tu serio jest nie tak. Jakby nie miał wlasnie mocy na dwójce, bo na jedynce to bez żadnego problemu.
|
|
14-05-2025 08:12:35 |
|
|
Dinozaur
Nowy

Liczba postów: 107
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
|
Czesc, zrob teraz jeszcze probe na benzynie 98 lub 100 - jesli u nas mozna taka gdzies kupic [ jak najmniejsza ilosc / 1 L przyslowiowy ], bo wlasnie stopien sprezania ok. 10 - 11 : 1 dalby dopiero znaczace efekty 'rasowania' silnika.
Teraz, jak masz sprawdzone cisnienie '9 atmosfer' - to jest jeszcze sporo ponizej minimum, niestety - bo brakuje nawet 1,5 - 2 'atmosfery' / do mozliwosci prawidlowego dostrojenia silnika.
Jesli testowales silnik na benzynie 95, to teraz ja wylej ze zbiornika i gaznika 'do spodu' i zalej nawet 0,5 L paliwa 98 / 100 Oktan i przeprowadz kolejny test - a powinno sie wszystko wyjasnic.
Tylko na tych samych ustawieniach jak ostatnio - nic nie zmieniaj, nie wyciagaj uszczelki spod glowicy, nie wyprzedzaj zaplonu. itp...
Jak ja szacuje - to osiagi powinny spasc ponizej 50 km/h, tak do 45 / 47 km/h zaledwie.
Pozdrawiam.
|
|
14-05-2025 10:57:13 |
|
|
MacRoial
Uczeń

Liczba postów: 188
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(14-05-2025 10:57:13)Dinozaur napisał(a): Czesc, zrob teraz jeszcze probe na benzynie 98 lub 100 - jesli u nas mozna taka gdzies kupic [ jak najmniejsza ilosc / 1 L przyslowiowy ], bo wlasnie stopien sprezania ok. 10 - 11 : 1 dalby dopiero znaczace efekty 'rasowania' silnika.
Teraz, jak masz sprawdzone cisnienie '9 atmosfer' - to jest jeszcze sporo ponizej minimum, niestety - bo brakuje nawet 1,5 - 2 'atmosfery' / do mozliwosci prawidlowego dostrojenia silnika.
Jesli testowales silnik na benzynie 95, to teraz ja wylej ze zbiornika i gaznika 'do spodu' i zalej nawet 0,5 L paliwa 98 / 100 Oktan i przeprowadz kolejny test - a powinno sie wszystko wyjasnic.
Tylko na tych samych ustawieniach jak ostatnio - nic nie zmieniaj, nie wyciagaj uszczelki spod glowicy, nie wyprzedzaj zaplonu. itp...
Jak ja szacuje - to osiagi powinny spasc ponizej 50 km/h, tak do 45 / 47 km/h zaledwie.
Pozdrawiam.
Obecnie robię testy zależność mocy i temperatur silnika od LO paliwa na silniku s38 stopień sprężania 6,5 i między 95 a 98 nie ma rużnicy w osiągach jest tylko w temperaturze przeprowadzę jeszcze testy na benzynie około 70 i może 100 oktanowej tylko czekam żeby wzrosła temperatura na zewnątrz to takiej samej jak przy przeprowadzeniu pierwszego testu przeprowadzę też testy na innych motorkach.
Sprzęty:
Romet Ogar 205 Romet 2375 Romet 50 T-1 Romet Komar 2350 Romet Komar 2351 Romet Kadet 780 Romet Kadet 780 Jawa 50 23p Jawa 50 20p Jawa 50 21p Jawa Babetta 207 Jawa Babetta 207 Riga Delta RMR 24 Riga Delta RMR 24 Ardie VF 125
|
|
14-05-2025 11:04:13 |
|
|
Dinozaur
Nowy

Liczba postów: 107
Imię: Jarek
|
To super - ze jestes zdeterminowany, zeby to wyjasnic - zbadac roznice.
Tylko stopien sprezania 6,5 : 1, oryginalny / powoduje dosc duza tolerancje silnika na LO paliwa - ciezko wylapac niewielkie wahania mocy, itp. [ potrzebna by byla hamownia i precyzyjny pomiar ], jedynie wlasnie temperature cylindra i glowicy mozna latwo zmierzyc, a jesli jest znaczaco wyzsza, to oznacza na ogol duzo dluzsze spalanie / poza GMP, np. do 50 - 60 - 70 stopni, itp...
Idealnie dobrane paliwo / do stopnia sprezania silnika - musi sie spalic calkowicie do 12 - 15 stopni 'o.w.k.' po GMP, a jesli spala sie zbyt dlugo - to spada moc, wzrasta temperatura cylindra, glowicy i zamiast spalin / wylatuje z wydechu 'ogien spalania' - najlepiej widac to wieczorem, bez kolanka wydechowego, bo przy zbyt wysokiej LO benzyny - 'ognie spalania' siegaja na 0,5 - 1m od cylindra nawet i sa 'zolto - pomaranczowe'...
Duzo tez by daly testy 'zasiegu', np. na 'setce' kazdej benzyny i rozgrzanym silniku - bo przy idealnym dopasowaniu LO / do stopnia sprezania - silnik bedzie jej spalal najmniej i osiagal najwyzszy moment i moc jednoczesnie.
Najwiecej bedzie to odczuwalne przy tescie na benzynie ok. 70 Oktan i pozniej / na 100 Oktan od razu - bo wtedy bedzie widac znaczny spadek mocy i osiagow oraz duze spalanie, nawet 2 razy wyzsze...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2025 11:38:18 przez Dinozaur.)
|
|
14-05-2025 11:28:36 |
|
|
ifuomosquito
Nowy

|
(14-05-2025 10:57:13)Dinozaur napisał(a): Czesc, zrob teraz jeszcze probe na benzynie 98 lub 100 - jesli u nas mozna taka gdzies kupic [ jak najmniejsza ilosc / 1 L przyslowiowy ], bo wlasnie stopien sprezania ok. 10 - 11 : 1 dalby dopiero znaczace efekty 'rasowania' silnika.
Pozdrawiam.
Więcej poza wyciągnięciem uszczelki spod głowicy i ewentualnie cylindra nie mogę zrobić w związku ze sprężaniem. Narazie zdjąłem ten plastikowy filtr z siatką z gaźnika i dałem dyszę o 0.02mm większą (z 68 na 70) i tak jak przypuszczałem - na spokojnie po prostym z dosyć niezłym wiatrem w różnych kierunkach, jechał stałe ok. 60 kmh na zębatkach 13/33, niestety nie sprawdziłem jak z 12/33 ponieważ w trakcie testu poszedł gwint na tylnym hamulcu i ze względu na biedny asortyment test muszę przełożyć na dzień jutrzejszy, wraz z wybebeszeniem tłumika. Z uszczelkami i sprężaniem będę bawił się na weekendzie, chociaż z benzyną będzie problem, co najwyżej 98. Oraz nie wiem czy przypadkiem tłok nie będzie uderzał o głowicę. Przy montowaniu zauważyłem że tłok zakrywa jakieś kilka milimetrów okien, ale wątpię żeby to było jakimkolwiek problemem, zastanawiam się też nad tym kolankiem, które ma średnicę wew. 21mm a okno wydechowe 24mm - każda tysięczna konia w tym przypadku się liczy, bo wstyd zakończyć taki tuning na +10kmh vmax. Zapłonu nie ruszałem ze względu na to że ładnie na jedynce idzie więc tym będę się martwił po wydechu (a.k.a każda tysięczna milimetra zapłonu).
Po dzisiejszych pomiarach na wyżej opisanych właściwościach wyszło że na jedynce ma zakres 0-40 kmh (przy 40 już max obroty) i robi to w około 5-6 sekund, natomiast dwójka mu idzie bardzo cienko, bo odrazu po wrzuceniu ciężko mu się zebrać, jak już wymanewruje sprzęgłem to sekunde dwie ładnie przyśpieszy i potem kaput dalej nie chce koniec na ok 57-61 kmh.
|
|
14-05-2025 17:49:33 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,854
Imię: Marcin
|
(14-05-2025 08:12:35)ifuomosquito napisał(a): (14-05-2025 07:59:25)romek napisał(a): Nie napisałeś w końcu co było problemem, złożyłeś bez uszczelki czy wymieniałes głowice ?
A w tym filmiku to właśnie spawak i membrana mogą być kluczowe, ponadto jest to silnik 019 który się różni nie tylko skrzynia biegów ale przede wszystkim ma inny wał.
Dałem tylko ten wypukły tlok i z 5 atmosfer wskoczyło na solidne 9, uszczelke zostawiłem dla pewności, chociaz pewnie jakbym usunął to by bylo z 11.
Ja wiem, ja to rozumiem, tylko mi chodzi o to ze zrobilem tuning za prawie dwa klocki tylko po to zeby mu dalo niecałe 8 kilometrow na godzinę wiecej do VMaxu. Gdzie u nich spawak oraz membrana dają +40 do vmaxu, bo oni jadą 80 85 gdzie ja jade stale 53, z górki 57, z gorki z wiatrem i odrobiną szczęścia te 60 przez ułamek sekundy, a u nich te 85 to na prostym bez problemu żadnego. I ja rozumiem że inna skrzynia, wał dałem duellsa tam z allegro za 2 czy 3 stówki. Ale jak na 12/33 jedzie 60 a na 13/33 jedzie 57 gdzie powinien wiecej jechać, to coś tu serio jest nie tak. Jakby nie miał wlasnie mocy na dwójce, bo na jedynce to bez żadnego problemu.
Podpowiem, że obroty i wydech będą odpowiedzą w tym zagadnieniu
jaka jest wysokość tłoka?
pokaż mapę kanałów cylindrze, na jakich wysokościach znajdują się - od płaszczyzny cylindra w dół.
|
|
14-05-2025 23:39:07 |
|
|
ifuomosquito
Nowy

|
(15-05-2025 12:52:07)Dinozaur napisał(a): Czesc, zawsze jak 'cos dlubalem' przy swoich silnikach - to wywalalem oryginalna uszczelke spod glowicy [ bo byly zbyt grube - 'klingeritowe' i nie przewodzily ciepla z glowicy / do zeberek cylindra ] i dorabialem wlasna / z cienkiej folii miedzianej - wyzarzonej i 'zahartowanej' w wodzie, zeby byla bardzo miekka...
Folie miedziana stosowalem przewaznie 0,2 - 0,5mm grubosci, zeby dawala sie latwo ciac nozyczkami.
Warunkiem bylo - zeby tlok nie dochodzil do krawedzi komory spalania glowicy przynajmniej na te 0,5 - 0,7 mm po zamontowaniu uszczelki, zeby nie mial mozliwosci 'stukac w glowice' po rozgrzaniu i rozszerzeniu sie denka...
Pozdrawiam.
A taka uszczelka z allegro metalowa płaska da radę? Staram się robić tak żeby sie nie narobić  (glownie ze względu na brak czasu  ) Ewentualnie moge splanować głowicę i cylinder perfekcyjnie i dać jakiś kawałek folii aluminiowej czy coś w tym stylu.
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-pod-...d6604cf017
Oraz zmieniłem zapłon na okolo miedzy 3 a 4 mm (ciężko stwierdzić bo nie mam stroboskopu, robie to na zwolnione tempo w telefonie  ) ale duzo dosyc przesunąłem i teraz ladnie bardzo wysokie obroty łapie, rezonans to przez jakies 2 moze 3 tysiące obrotow ma, lecz nie testowałem jeszcze prędkości, jutro dam znać jak sie spisuje.
Mapę cylindra i tłoka odpowiadając na wcześniejsze odpowiedzi podam za kilka dni bo średnio teraz z czasem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2025 18:25:54 przez ifuomosquito.)
|
|
15-05-2025 18:11:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
|
|