Rower z silnikiem :D
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,627
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Rower z silnikiem :D
@Motorowerzystka A liczyłaś już przełożenie i prędkość jaka osiągniesz? Ja posiedziałem wczoraj nad kartką. Chciałem zobaczyć jakich zębatek bym potrzebował (chciałem pójść jednak w łańcuch, bo naciąg paska obciąży silnik) i wyszło mi, że żeby osiągnąć 60km/h (nie brałem pod uwagę oporów podczas jazdy i wagi, mam nadzieję, że przy przełożeniu dla 60 osiągnę to magiczne 50, bo więcej chyba bałbym się pojechać) z najmniejszą dostępną zębatką na silniku, czyli 7 zębów ta na kole musiałaby mieć ich... 106.
To dlatego, że koło napędzane ma 24", a nie 26" jak zwykle w rowerach z silnikiem.
Ja dla prędkości 60km/h potrzebuję przełożenia ok.15, a najmniejsza dostępna zębatka (7z) i największa (72z) dają przełożenie 10 z hakiem. Stosując zębatki uzyskam przełożenie na... 88km/h (nie liczyłem mocy, ale to byłaby tragedia). Silnik z kosy ma 8000 obrotów/min. Nie wiem ile obrotów ma twój, ale masz koła 20", więc pewnie będziesz musiała zdecydować się jednak na pasek (jeżeli nie na zmianę całej ramy, bo koło pasowe będzie większe niż to w rowerze  ).
|
|
13-06-2015 21:46:12 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,627
Imię: Dawid
|
Właśnie nie chodzi o to, że będzie wolniej, ale wręcz przeciwnie - szybciej. A im większa prędkość tym mniejsza moc. Ja dla mojego liczyłem tak:
Ilość obrotów koła roweru na minutę przy danej prędkości:
Przełożenie dla danej prędkości:
Obwód koła pasowego zdawczego dla danej prędkości przy obwodzie koła odbiorczego 855mm:
No chyba, że ja źle liczę i myślę.
Pomieszały mi się cyferki przy liczeniu twojego. Zaraz przeliczę od nowa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2015 23:13:11 przez Dawdzio.)
|
|
13-06-2015 23:01:13 |
|
|
Motorowerzystka
Mekanik xD

Liczba postów: 2,110
Imię: Ania
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2015 18:03:59 przez Motorowerzystka.)
|
|
15-06-2015 18:03:26 |
|
|
raterro
Zapalony mechanik

Liczba postów: 955
Imię: Andrzej
Pojazd: Inny
|
|