82' Motorynka 50-M-2 by R4fku
|
Autor |
Wiadomość |
Rafku
Drucidruci tu
Liczba postów: 1,821
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: 82' Motorynka 50-M-2 by R4fku
No to UP, taki w skrócie
Moto w pewnym czasie było poskładane powiedzmy w całości, tak to mniej więcej wyglądało:
Miałem jednak problem z silnikiem, nie trzymał wolnych obrotów, potem w ogóle nie chciał jeździć, oddałem go do naprawy do typka który ogarnia 4 cylindrowce, sokoły i inne takie jaskółki Naprawia kwadraciaka już miesiąc, ciekawe co z nim jest nie tak, teraz tego żałuję, bo z chęcią rometem bym pośmigał
Teraz stoi bez silnika, proszę foto z ogarkiem, którego też powoli składam
pozdro
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
11-03-2015 01:09:52 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
|
Czyta to ktoś?
Społowiłem sobie trzeci silnik, nie nastawiając się na to zbyt optymistycznie. Dałem nowe łożyska (na wał FAG, do skrzyni SNR). Z początku był problem, wałek zdawczy nie obracał się swobodnie, po 2 dniach walki winna okazała się choinka. Szybka podmiana tulejki załatwiła sprawę.
Do zapłonu zamontowałem nową cewkę zapłonową, przerywacz, kondensator, przewód w/n, fajkę:
Silnik oczywiście nowy tłok, pierścienie, simmeringi, tarcze sprzęgła, uszczelki
Tak to mniej więcej wyglądało po częściowym złożeniu:
I po wyczyszczeniu:
Podczas składania zastanawiałem się dlaczego były dwa rodzaje kół zębatych, z ciekawości zważyłem sobie to z dziurami i pełne, z dziurami waży 1,40 kg? (nie wiem xD)
Fotka pełnego nie wiem gdzie się zapodziała ale ważyło coś koło 1,52
Poszło oczywiście te z dziurami, teraz mam odchudzone koło, lepiej się na obroty wkręca, tuning
Prawie poskładany:
Do kompletnego silnika brakowało mi magneta, automatu zmiany biegów i kopki poratował mnie Mikołaj i Djproject (Łukasz?) z forum, dzięki
Pozostałych gratów zapomniałem zrobić foto
Poskładał ja to do końca, nie było iskry, zniechęcony po raz milionowy wpisałem w google 'romet nie ma iskry' czytając, że może być winna przerwa na platynkach (u mnie jej nie było w ogóle). Podniosłem tak po prostu, iskra się pojawiła, spoko.
Nie paliło to, to podlał ja do cylindra, szok, odpaliła i nawet obroty trzyma! No i hardcorowa jazda bez automatu zmiany biegów i sprzęgła hehe Po całkowitym poskładaniu pali z ostatniego freza, najśmieszniejsze jest to, że zapłon ustawiony kompletnie na oko i na znakach, które się nawet nie pokrywają
Trzeba to dotrzeć, to zrobiłem sobie wczoraj wycieczkę po okolicy
W jeden dzień trzech kupców znalazłem i jeden się za skuter wymieniać chciał
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2015 23:18:41 przez Rafku.)
|
|
29-03-2015 23:17:15 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
|
Dawno nic nie pisałem tutaj, cały miesiąc odpalałem tą bestie i się udało, stało się coś z zapłonem, do końca sam nie wiem co, ale już miałem ochotę wypieprzyć ten silnik z ramy i go rozpołowić Pomogła na szczęście wymiana cewki zapłonowej i niezliczonej ilości kondensatorów
Taki filmik z przepalania proszę:
https://www.youtube.com/watch?v=hb9RZNFTnN4
Następny apdejt będzie jak dopieszczę wszystkie szczegóły, które możecie zobaczyć na filmiku (brakuje mi naklejek, osłony na tłumik, która czeka na lakier, no jeszcze trochę trzeba przy niej posiedzieć).
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
15-07-2015 00:35:54 |
|
|