Kłejkowy Owad - Komar 2350
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Kłejkowy Owad - Komar 2350
Dzisiaj miałem okazję skorzystać z grzechotki z przedłużką i nasadkami, więc zabrałem się za mały przegląd Owada. Wszystko wskazuje na to, że facet nie kłamał. Wał nie ma żadnych luzów (no poza tymi na boki, ale to norma, wiadomo ). Tłoka nie było, ale dostałem jakiś wraz z gratami do Komara, więc chciałem go spróbować chociaż przypasować. Okazało się że to tłok do chyba 55ccm, bo jest zdecydowanie za duży i nie wchodzi w żaden z 3 cylindrów od S38, które posiadam. Co do samego cylindra znajdującego się w Komarze... Jest równie styrany co te dwa, które dostałem "w gratisie". Na dodatek z kanału dolotowego od gaźnika, wygrzebałem resztki tawotu Ogółem, cylek nadaje się do wymiany, ale na szczęście wał jest okej. Po wymianie cylka i tłoka, owadzik powinien zacząć brzęczeć
Oczywiście poza tym trzeba dokupić parę rzeczy. Zestaw naprawczy gaźnika (w moim nie ma przepustnicy, oraz iglicy), linki, oraz trochę kabli do podłączenia stacyjki i świateł. No ale powoli zaczynam kompletować maszynę, bo wczoraj wyrwałem bardzo ładne siedzenie, które dzisiaj wylądowało w Komarze. Zawsze jakiś krok do przodu
Komarek podczas prac:
Ale mam też kilka pytań. Otóż nie znam się kompletnie na S38, a muszę się dowiedzieć czy czegoś/czego brakuje...
Gaźnik:
Czy poza przepustnicą i iglicą musi być tu coś jeszcze? Co musi być w tym miejscu pod iglicą? Jakaś śrubka czy co?
Silnik:
Czy zapłon wygląda na kompletny? Rozumiem, że te dwa kable złączone razem, są od świateł, a ten drugi osobny jest od gaszenia? Czemu kabel gaszenia jest na końcu "zalutowany" ? Ma to jakiś cel?
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
17-08-2013 20:45:08 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
|
|
17-08-2013 22:40:27 |
|
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
|
RE: Kłejkowy Owad - Komar 2350
(17-08-2013 23:39:34)Błażej napisał(a): No właśnie, coś Ty Piotruś schematu nie widział ?
No Błażejku nie widziałem Ja ten silniczek dopiero poznaje. Dzisiaj pierwszy raz zapłon widziałem. I moja mina wyglądała tak
W każdym razie chce teraz za wszelką cenę ten złom uruchomić do września. Oby tylko $$ starczyło, bo z tym cięężko stoje już, a praca się kończy
Cylek któryś poleci do szlifu (mam 3 sztuki z czego 2 to na pewno ZMD, a ten co jest założony to nie wiem, bo zapomniałem sprawdzić), tłok się kupi, do tego linki i skompletować gaźnik. Już powinno zagadać. A dalej to już będziemy z biegiem czasu działać...
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
18-08-2013 00:33:46 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz