Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
|
Autor |
Wiadomość |
Bob_Harley
Praktykant

Liczba postów: 491
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
Myśle że problemem w tym całym zamieszaniu jest zbyt słaba iskra. Simson odpala i nawet da sie jakoś jechać (przerywa troche ale jak sie da gazu to sie jakoś napędzi), ale zapłon jest ustawiony na co najmniej 5,5mm przed GMP. Wydaje mi się, że dlatego tak sie dzieje, gdyż słaba iskra zapala mieszanke przy słabszej kompresji - czyli przy tych 5,5mm, kiedy jest mocno przyspieszony zapłon. Prześledziłem bardzo podobny wątek na jakimś forum Simsoniarzy i to było to - słaba iskra, przez co działał tylko na mocno przyspieszonym zapłonie. Do tego teraz dochodzi nieszczelność simmeringa przy zapłonie, bo odkręciłem dzis cały stator, widać mokre od paliwa cięknącego pod czopem wału i jeszcze gaźnik, który aby prawidłowo był ustawiony to musi być przepustnica na maxa zamknięta, a nie jest, bo linka jest ciut za krótka. Jutro się zabiorę po kolei za te wszystkie rzeczy, zaczynając własnie od simmera. Nie wiem tylko do końca co może być powodem słabej iskry na zapłonie Ducati Energia? Wydaje mi się ze nie ma dobrej masy, bo światła też średnio działają i ładowanie nie działa jak powinno. Czy wystarczyłoby połączyć masę ramy pod silnik gdzies? Czy walnięty jest cewkomoduł, może razem z regulatorem napięcia? Ehhh, jak sobie to przyrównam teraz do mojej jafki, która od początku chodzi na platynce i pali z kopa, a do tego jedzie bez przerywania, to aż sie coś robi - toż to Simson!!!!
|
|
06-03-2025 23:22:20 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|