Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
Autor Wiadomość
Bob_Harley Offline
Praktykant
*

Liczba postów: 491
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
No więc to wszystko wygląda tak jakby na niskich obrotach było ładowanie, a tylko po dodaniu gazu nie ma ładowania i światło przygasa. Tylko dlaczego na poz. 1 bez świateł ładowanie wzrasta do ponad 15V? Do tego mam problem z tym całym CDI. Otóż ustawiłem wszystko wg poradnika Chylo na YT, kreski żeby sie pokrywały ze znakiem w karterze, potem znaleźć 2mm od GMP czujnikiem zegarowym, zrobić znaki markerem i sprawdzić lampą strobo. I co? I jajco z tego wychodzi. Znaki sie nie pokrywają - jako tako chodzi, odpala, trzyma te wolne w miare ale z jazdy nici bo przerywa i gaśnie. Potem przekręcam podstawe - znaki sie pokrywają - zapłon 2mm przed GMP, i za moment całkiem zaczyna przerywać, gaśnie i już nawet nie za bardzo chce odpalić. No to wracam do poprzedniego, niepoprawnego ustawienia zapłonu (znaki na podstawie nie trafiają w znaki na karterze i do tego mój znak 2mm przed GMP też sie już nie pokrywa) - simson zaczyna odpalać i znów trzyma wolne i chodzi nieźle. O co chodzi? Może być klin w złym miejscu na wale? I jeszcze chciałbym zapytać o gaźnik ale może założe inny temat żeby bałaganu nie robić.
06-03-2025 01:51:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
arturwietnamczyk Offline
Rometo-maniak
*

Liczba postów: 423
Imię: Artur
Pojazd: Romet Pony
Ten regulator może być uszkodzony albo brakuje mu masy, zaś w simsonie 50 CCM zapłon powinien być ustawiony na 1,8 mm przed gmp, znaki na bloku są orientacyjne ale dla oryginalnego zapłonu, dla zamiennika ustawia się lampą i czujnikiem zegarowym.

~~~~~~~~~~~~~~
Komar 2352W- niedzielne wozidło. , Romet ATV 250
Simson sr50 Heart
Simson s50B w częściach na razie,
Romet pony 301 Big Grin
Romet kadet 780
Romet ogar 205
Romet 50t1
Tyler uni-sport (Romet lider)
06-03-2025 22:59:49
Bob_Harley Offline
Praktykant
*

Myśle że problemem w tym całym zamieszaniu jest zbyt słaba iskra. Simson odpala i nawet da sie jakoś jechać (przerywa troche ale jak sie da gazu to sie jakoś napędzi), ale zapłon jest ustawiony na co najmniej 5,5mm przed GMP. Wydaje mi się, że dlatego tak sie dzieje, gdyż słaba iskra zapala mieszanke przy słabszej kompresji - czyli przy tych 5,5mm, kiedy jest mocno przyspieszony zapłon. Prześledziłem bardzo podobny wątek na jakimś forum Simsoniarzy i to było to - słaba iskra, przez co działał tylko na mocno przyspieszonym zapłonie. Do tego teraz dochodzi nieszczelność simmeringa przy zapłonie, bo odkręciłem dzis cały stator, widać mokre od paliwa cięknącego pod czopem wału i jeszcze gaźnik, który aby prawidłowo był ustawiony to musi być przepustnica na maxa zamknięta, a nie jest, bo linka jest ciut za krótka. Jutro się zabiorę po kolei za te wszystkie rzeczy, zaczynając własnie od simmera. Nie wiem tylko do końca co może być powodem słabej iskry na zapłonie Ducati Energia? Wydaje mi się ze nie ma dobrej masy, bo światła też średnio działają i ładowanie nie działa jak powinno. Czy wystarczyłoby połączyć masę ramy pod silnik gdzies? Czy walnięty jest cewkomoduł, może razem z regulatorem napięcia? Ehhh, jak sobie to przyrównam teraz do mojej jafki, która od początku chodzi na platynce i pali z kopa, a do tego jedzie bez przerywania, to aż sie coś robi - toż to Simson!!!!
06-03-2025 23:22:20
Debesta Offline
Człowiek Sztos
*

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
Gdzie kupiłeś de? Ja masę zawsze podciągam pod silnik z przyzwyczajenia, a efektem braku masy byłby całkowity brak iskry (doświadczenia z vape). Moduł możesz podmienić, lub upewnij się czy go dobrze podłączyłeś.

"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
07-03-2025 08:34:42
Bob_Harley Offline
Praktykant
*

zapłon jest z JackMotors, kable podłączone wg schematu, sprawdze jeszcze dziś raz czy aby na pewno gdzieś coś nie zwiera w innym miejscu może
07-03-2025 12:21:06
Bob_Harley Offline
Praktykant
*

Dobra już wiem czemu nie ma swiatła z tyłu na poz. 2 stacyjki: styk 59b który odpowiada za prąd w tylnym świetle właśnie na poz. 2 był nie podłączony. Ten schemat od Ducati Energia pokazuje ze styk 59b jest do niczego nie podłączony co jest nieprawdą bo tylko na tym styku jest prąd dla tylnej lampy w poz. 2. Dopiero na schemacie który podesłał kolega wyżej (jeszcze raz wielkie dzięki)
znalazłem że ma być prąd na styku 59b. Ale i tak koniec końców zrobie te instalacje po swojemu zeby swiatła działały niezaleznie z aku, bo tylko tak moim zdaniem ma to sens. No i pozostaje jeszcze kwestia za duzego napięcia ładowania...
10-03-2025 23:08:40
Bob_Harley Offline
Praktykant
*

I jeszcze chciałbym wiedzieć dlaczego pod regulator napięcia jest wpięty żółty kabel który jest bezpośrednio podpięty pod światła? Czy to ma zadanie trochę prądu rozprowadzić na światła żeby nie sfajczyło regulatora?
11-03-2025 00:38:59
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
[K] Kupię karter 023 Koma...
Ostatni post: grz3513k
Wczoraj 23:54:04
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 19
Inne sposoby odpalenia z ...
Ostatni post: romek