karta motorowerowa 16
|
Autor |
Wiadomość |
Irek
-----
Liczba postów: 1,410
Imię: .
Pojazd: Inny
|
RE: karta motorowerowa 16
Mój dziadek ma prawo jazdy na wszystkie kategorie łącznie od A do T w tym na wszystkie ciężarowe, robił dawno temu ale ma. 40 lat był kierowcą w pogotowiu . A że bez papierów jeździł to jeździł bo sie dało
Wg mnie to ten kraj sie robi coraz głupszy i nie chodzi o bezpieczeństwo a kieszenie polityków, policjantów i urzędasów
Bardzo dużo moich sąsiadów miało motory, prawka nie mieli, papierów nie mieli a na panienki jeździli nawet pod Łódź i co dobrze było
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2012 22:58:45 przez Irek.)
|
|
05-06-2012 22:56:43 |
|
|
KoRn
Uczeń
Liczba postów: 244
Imię: Kuba
Pojazd: Inny
|
RE: karta motorowerowa 16
Odkope.
Co do karty motorowerowej(kategorii AM)
Cytat:Kategoria AM – zastąpi ona kartę motorowerową. Uprawnia do kierowania motorowerem oraz czterokołowcem lekkim (definicję prawną tych pojazdów przytoczę później). O kategorię AM można ubiegać się mając 14 lat i uzyskuje się ją taką samą drogą, jak każde inne prawo jazdy. Oznacza to kurs i egzamin państwowy, a nie jak to bywało do tej pory, przychylność nauczyciela WF-u o często nikłych kwalifikacjach. Ci, którzy już posiadają kartę motorowerową i ukończyli 14 lat, podlegają płatnej wymianie karty na prawo jazdy AM z pominięciem egzaminu. Posiadanie jakiejkolwiek innej kategorii oczywiście uprawnia do prowadzenia pojazdów AM.
Piszą, że są to wymogi unijne.. Jak pisał Irek, za PRL'u było lepiej - w pełni sie z Tobą zgodze, mogłeś mieć wszystko i nic, a teraz nic nie można zrobić legalnie. Przeczytajcie jeszcze o kategoriach A1, A2 i A.
Cytat:Kategoria A2 – drugi stopień w drodze do dużego sprzęta i jednocześnie totalna nowość w Polsce. Osiemnastolatkowie, którzy do tej pory mogli wsiadać na eRłany, czy inne litrowe Gixery, teraz będą musieli zatrzymać się tutaj – koniec, kropka. To też chyba dobrze, prawda? Posiadacze A2 mogą jeździć:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW (47,59KM) i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla [to oznacza, że np. 96-konnego sprzęta nie można tak po prostu "zdławić" - przyp. red.],
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW (20,39KM),
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
Cytat:Kategoria A – czyli już możesz jeździć ze starszymi kolegami, a do tego na czym tylko chcesz. Pełne „A” wprawdzie pozwala na jazdę dowolnymi motocyklami, ale posiada swoje ograniczenie – minimalny wymagany wiek:
a) 20 lat — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2,
b) 21 lat — dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW (20,39KM), jeżeli osoba posiada prawo jazdy kategorii A [czyli aby wejść na większą trajkę lub motocykl z wózkiem, musisz mieć roczne doświadczenie na dużych motocyklach - przyp. red.],
c) 24 lata — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2.
Ograniczenia wiekowe obejść można wstępując do wojska, straży pożarnej, policji i straży granicznej. Ci funkcjonariusze mogą starać się o kategorię A już po osiemnastce.
Co do tego pogrubionego, jak to jest? Mógłbym wstąpić do miejscowej straży, mam tam dużo znajomych ale nie orientuje się wgl jak to z tym jest.
Dla mnie z jednej strony to dobrze a z drugiej nie, z dobrej strony będzie mniej idiotów na drodze a ze złej strony ten, kto jest ogarnięty i chce zrobić A mając 18lat(bez wstąpienia do policji itp) - nie może. Powinno być tak, że jeżeli ktoś miał karte motorowerową od iluś tam lat i ma czyste konto to w wieku 18 lat miałby egzamin i jeżeli napisze bezbłędnie dostaje uprawnienia. Albo coś w tym stylu, dla mnie jest to strasznie nie wygodne, chciałem zrobić A w wieku 18 lat i śmigać gpz 500 albo cb 500... A teraz będzie trzeba kombinować.
|
|
03-08-2012 22:57:30 |
|
|
xteam13
Nowy
Liczba postów: 64
Imię: Karol
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|