Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
ZENIT 89.04
|
Autor |
Wiadomość |
BECZKOWIEC
Nowy
Liczba postów: 46
Imię: Adam
Pojazd: Inny Romet
|
RE: ZENIT 89.04
Prace nad Zenitem w dalszym ciagu ida naprzód. Aktualnie rower jest złożony gotowy do jazdy choć jest jeszcze kilka rzeczy do ogarniecia.
Od zakupu udało sie zrobic wiekszośc planowanych rzczy w tym:
-wymiana opon z dętkami i wentylami na nowe ale wyglądem i bieznikiem niewiele odbiegaja od oryginnału
-zakup tylnego koła z chromami w idealnym stanie i sprawnym wolnobiegiem (niestety 3 biegowym ale mysle że da się przełozyć)
-centrowanie kół
-polerka błotników,felg,korby i większości chromów
-likwidacja luzów tylnej osi
-czyszczenie i nasmarowanie lozyskowania korby (skrzypiała)
-naprawa dzwonka
-prostowanie przedniej szczeki hamulcowej
-zakup brakujacych elementów (narzedziówki,zarówki,nieskorodowanej szczeki hamulcowej na tył jeszcze nie załozona,oryginalnych odblasków na szprychy,odblasku na przedni błotnik,klina od pedała)
-zamiana sruby składania ramy na praktyczniejszą motylkową
Aktualnie wygląda tak
Do zrobienia zostało:
-wymiana zebatki wolnobiegu na tą co była na poczatku czyli 5B, ewentualnie skasowanie luzu na wolnobiegu jezeli sie uda
-wypolerowanie drobnych elementów
-wymiana tylnych szczęk na nie skorodowane (są juz zakupione)
-wymiana srub i nakretek na nierdzewki
-wymiana pompki na taka sama ale z czarna lub srebrna rekojescią bo ta jest pożółkła i mi się nie podoba
-wymiana pancerzy od hamulców i przezutek na nowe też białe o srednicy oryginału (5mm)
-wymiana linki tylnego hamulca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2015 03:19:33 przez BECZKOWIEC.)
|
|
16-12-2015 03:08:12 |
|
|
BECZKOWIEC
Nowy
|
Ponieważ sezon rowerowy sie zbliża zaczałem ogarniać ostatnie rzeczy.
Korba okazała się krzywa ale udało się ja troche wyprostować i już mniej "faluje" tak że nie chaczy o przerzutkę. Klin od mostka kierownicy udało się kupić na targu za 3zł (jest troche inny chyba z wigry ale bedzie pasować) musze do niego tylko srube dokupić i temat będzie zamkniety. Szczeki hamulcowe z klockami w dobrym stanie kupiłem na targu za 5zł idealne ani grama rdzy więc nie bede musiał czyścić tych starych a nie chcę mi sie tego robić za 5zł tym bardziej że stare moge sprzedac.
Co do wolnobiegu okazało się że po założeniu łańcuch z tylu hałasuje więc będzie powrót do oryginału Unity tylko 14-28 zamiast 14-22. Udało mi się kupić na targu taki wolnobieg razem z zardzewiały kołem 28 za 10zł. Wolnobieg po zdjeciu był brudny więc przez tydzień moczyłem go w nafcie jeszcze go nasmaruje wewnątrz i założe. Mam nadzieje że po założeniu wszystko wróci do normy.
Ponadto 2 dni temu kupiłem licznik VDO ze slimakiem na 26 cali który po wyczyszczeniu i wypolerowaniu założe na samym końcu jak już wszystko zostanie zrobione.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2016 01:19:31 przez BECZKOWIEC.)
|
|
24-03-2016 01:15:28 |
|
|
BECZKOWIEC
Nowy
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2018 03:36:51 przez BECZKOWIEC.)
|
|
01-05-2018 03:26:27 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|