Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
|
Autor |
Wiadomość |
damian94
Uczeń
Liczba postów: 267
Imię: Damian
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
|
|
28-03-2019 22:25:20 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
|
(28-03-2019 11:36:38)hohowski napisał(a): Witam kolegę Bigsofta. Nie wiwm czy mnie poznajesz. Widzę że sporo zmian szykujesz w Charcie. Życzę dużych i pozytywnych sukcesów. Ja mam w swoim zapłon Vape który sam skompletowałem z ich asortymentu (stojan nie jest od simsona ele chyba od jakiejś cz 175 oraz regulator napięcia jest też z cz). Ładowanie potęga. Światła z akumulatora nigdy nie zabrakło prądu mam około 100 wat faktycznej mocy. Polecam pomyśleć o wale z simsona bo jak widzę chcesz podnieść moc a i obroty pewnie też. U mnie on pięknie chodzi przy ponad 25 koniach mocy.
Pewnie, że poznaję. Pamiętam kombinacje z zapłonem Charta, szkoda, że nie udane, no ale wszystko ma kres swoich możliwości. Na bieżąco obserwuję Twój temat o Charcie i jego tuningu
Odnośnie cylindra - on już jest dawno przerobiony 50/4 zgodnie z moim życzeniem miało być lekkie dłubnięcie, ale nie ostry tuning i tak też teraz będzie. Mam gdzieś schemat spawaka do niego, ale na razie będzie wydech z simka. Nie mam czasu ani kasy na grubsze dłubanie. Głowica najpewniej z Simsona, bo tanio i szybko, i działa. Jak będę chciał ostrego kopa w silniku Charta, to żłożę drugi silnik, ale o pojemności 70cm3, bo taki cylinder też mam.
Na razie ma być ładny, troszkę żwawszy i niezawodny
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019 00:07:52 przez BigSoft.)
|
|
30-03-2019 00:06:43 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
|
damian94 napisał(a):Zią, cóż się dzieje z twoją gablotą?
Leży w częściach. Czeka na malowanie i składanie. Większość części mam, brakuje mi kilku detali, a z najważniejszych rzeczy - muszę oddać do regeneracji wał korbowy i podjąć jakieś działania odnośnie felg. Chyba jednak zdecyduję się na razie na chromowanie obręczy od Charta i nie będę montował tarczy. Niestety totalny brak czasu na motorek, stąd wszystko stoi w miejscu. Części są, czasu nie ma na składanie.
Deecu napisał(a):znajdę gdzieś schemat jak przerobiłeś ten zapłon? Zastanawiam się nad 12V i chciałbym zrobić tak jak Ty
Obecnie nie ma publicznie dostępnych materiałów na temat tej prądnicy, tzn. ja nie udostępniam. Kiedyś miałem stronę, ale zrezygnowałem z opłacania domeny. W tej wersji nie udostępnię już mojego rozwiązania, ponieważ to była prądnica zrobiona dla zabawy i własnej ciekawości - z racji tego, że był to tylko prototyp - rozwiązanie to nie było pozbawione wad.
Kiedyś udostępnię nową wersję tej prądnicy w ramach ciekawostki. Kiedy? Jak złożę Charta, bo w nim właśnie ta prądnica będzie, a kiedy go złożę - nie wiem. Bardzo bym chciał w tym sezonie w końcu pojeździć, może się uda...
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2020 23:02:21 przez BigSoft.)
|
|
22-04-2020 21:35:22 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
|
Hej
Widzę, że jeszcze stara gwardia zagląda na forum.
Nigdy mi przez myśl nie przeszło, żeby się Charcika pozbywać, inne motorki posprzedawałem, bo uznałem, że mi życia braknie na te wszystkie graty, ale Charcik zostać musiał. Mam do niego sentyment, bo pierwszy egzemplarz dostałem w prezencie na 18 urodziny od rodziców, dlatego ten obecny przejął rolę pamiątki po tym skradzionym , a że dodatkowo Chart mi się bardzo podoba i do dziś nie znudziła mi się jego sylwetka + te całoroczne jazdy do pracy i szkoły jak jeszcze była zima. Wspomnienia, ech
Chciałbym, aby mój wyglądał kiedyś aby w połowie tak dobrze jak ten, którego miałeś kiedyś
Pozdrawiam i dzięki
citroen-XM.pl
|
|
22-04-2020 23:08:37 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|