Ocena wątku:
- 3 głosów - 4.67 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Remont silnika - parę pytań
|
Autor |
Wiadomość |
Artur
Zachmurzony

Liczba postów: 2,356
Imię: Artur
Pojazd: Inny
|
Remont silnika - parę pytań
Tak sobie pomyślałem, że jak tego mojego zdezelowanego silnika S38 nie sprzedam, to może go wieczorowo wyremontuję  Więc chciałem się zapytać o parę rzeczy:
1) Jak wiemy, remont polega na wymianie bądź usprawnieniu części zużytych bądź uzupełnieniu brakujących  Zapewne nietrudno jest znaleźć opis, co się z czym robi, co wymienia, co naprawia itd... Ale mam pytanie - czy macie jakieś rady, jak przy okazji można by usprawnić rzeczony silnik?
2) Jakie części kupować? Chodzi mi głównie o tłoki, cylindry itp... na co patrzeć przy zakupie? Szukać używanych (trochę dużo roboty, koszta pewnie większe, pewność zakupu taka sama  ) czy patrzeć po nowych? Jakiś firm unikać, czy - przeciwnie - jakieś firmy/sklepy polecacie?
3) Jak przywrócić silnikowi ładny wygląd? Bo mycie w benzynie nie usuwa wszystkich niedoskonałości czy rys  A polerka, z tego co wiem, dość szybko "wyparowuje".
4) Jak to jest z tym rozpoławianiem? Niby śrubokręta w połówki wtykać nie wolno, a często czytam rady typu "rozdziel to śrubokrętem"  Jak mój silnik rozbierałem, to sobie pomogłem śrubokrętem, ale on łatwo poszedł. Ten jest w gorszym stanie, mógł się bardziej "zlepić".
5) Idzie jakoś uszczelnić śrubę spuszczania oleju? Bo strasznie mi cieknie...
|
|
01-09-2012 17:30:30 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Remont silnika - parę pytań - Artur - 01-09-2012 17:30:30
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|