Romet 50-T-1 > 50/4-Ts-11
|
Autor |
Wiadomość |
Kuubaxx
Bandyta
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/nowy.png)
Liczba postów: 79
Imię: Jakub
Pojazd: Inny
|
RE: Romet 50-T-1 > 50/4-Ts-11
(29-06-2012 01:27:16)MichalSR50 napisał(a): Przygarnął bym sobie od Ciebie przednie zawieszenie, bo mój T-1 ma taki sam kolor, a moje mi stanęło i nie chce się ruszyć
Jaki to będzie projekt? Zamierzasz go przerabiać na TS?
Już wszystko tłumaczę.
W samej nazwie zawarte jest po części to co chciałbym zrobić.
A więc jako iż mam wakacje od dłuższego czasu i pracę co oznacza jakieś tam zarobki postanowiłem zrobić swojego Rometa. Początkowo miał to być w pełni oryginalny Romet 50-T-1 ale postanowiłem że zrobię sobie małą przeróbkę. Równolegle będę robił oryginał - chodzi o ten sam pojazd (części do oryginału również odnowię i pomaluję na ten sam kolor tak by w każdej chwili móc wrócić do oryginału).
Koncepcja jest następująca. Zrobić małe przeróbki tak by nie wyszedł wiejski tuning i wyglądało to zgrabnie a przede wszystkim co jest dla mnie najważniejsze nie ingerować w budowę ramy.
W planach jest:
*Cylinder 50/4 ze strojeniem na 7500obr/min przy wydechu 28mm. Króciec ssący pod 19mm. Być może cylinder będzie z szlifem by wstawić tam tłok na pierwszy szlif ZMD, może z pierścieniami od simsona.
*Zmiana gaźnika na 16n1 bądź 16n3, ewentualnie 16n1-11 rozwiercę na 19mm.
*Przełożenie z 13/46 będzie prawdopodobnie na 13/33 albo 15/33 (przednia zębatka simsona).
*Wymiana sprzęgła na trzy tarczowe - dlatego że przy ostatnim składaniu zamontowałem niepotrzebnie sprzęgło na dwie tarcze i teraz nie za ciekawie działa..
*Myślę nad wymianą przedniego zawieszenia na Simsona bądź Charta - tu trzeba będzie przerabiać rurę sterową w zawieszeniu dlatego że nie chcę skracać główki ramy.
*Tłumik enduro simson.
Zaraz każdy napisze że szkoda Rometa a silnik szybko padnie. Spokojnie, jestem osobą która nie wariuje jak jakiś dzieciak, a taki zestaw robię wyłącznie by mieć troszkę więcej satysfakcji z jazdy.
Skrzynia i wał... właśnie... te rzeczy są najmniej wytrzymałe w silniku. Tu się mogę zgodzić i także sprzeciwić. Moim zdaniem wał oraz skrzynia wytrzyma. Boję się jedynie o tryb pierwszego biegu ale tak czy siak jedynka służy jedynie do ruszania..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2012 00:48:53 przez Kuubaxx.)
|
|
30-06-2012 00:47:57 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet 50-T-1 > 50/4-Ts-11 - Kuubaxx - 30-06-2012 00:47:57
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|