Romet 50-T-1 > 50/4-Ts-11
|
Autor |
Wiadomość |
Kuubaxx
Bandyta
Liczba postów: 79
Imię: Jakub
Pojazd: Inny
|
Romet 50-T-1 > 50/4-Ts-11
Na wstępie chciałbym poinformować że:
Nie chcę dodawać posta za postem więc resztę tego co robiłem będę przedstawiał w kolejnych wpisach. Oczywiście jeżeli to nie problem
Krótka historia:
Rometa mam odkąd pamiętam, czyli już 19 lat razem. Jestem jego drugim właścicielem zaraz po dziadku który kupił go w sklepie.
Kiedyś zainteresowałem się nim po tym jak zobaczyłem go w drewnianej szopie. Na początku chodziłem tam i siadałem na niego i udawałem że jeżdżę. Miałem wtedy około 6-8 lat. Po roku czasu postanowiłem wyciągnąć go z pomocą kolegi. Nie miał powietrza w oponach ale daliśmy radę.
Byłem uradowany widząc go w blasku słońca. Niestety lata w szopie i grasujące krety podkopały go. Można rzecz zapadł się w ziemie. Po tym jak został umyty dziadek zaczął próby odpalania i przywrócenia serca motorka do życia.
Po dniu pracy Romet odpalił na 13 letnim paliwie (był wtedy cały bak). Nie było łatwo bo dopiero za ~20 kopem. Pamiętam że wtedy się mocno zmachałem :mrgreen: :mrgreen: .
Jak się później okazało platynki były do wymiany a sprzęgło trzymało na dwóch zaciskach. Kolejny miesiąc spędziłem na odpalaniu go dla uciechy i nauki jeżdżenia.
Wtedy już dziadek zauważył że były problemy ze skrzynią, biegi wchodziły losowo, jak za sprawą rzucania kostki. Raz była jedynka, raz jej nie było wcale. Dwójka pojawiała się losowo a gdy wbiło się trójkę to już później nie było innego biegu.
Udało mu się nareperować skrzynie. Jeździłem przez rok. Ale po tym roku oddałem go wujkowi by ten skończył silnik. Dostałem od niego Ogara 200 na czas remontu. Ten też mi się spodobał, ale to inna historia...
Zielony 50-T-1 Stał u wujka 2 lata. A ja śmigałem na Ogarze 200. Jednak upomniałem się o moją własność. Tak więc przyprowadziłem go z powrotem.
Odmalowałem na niebieski. Była to prowizorka ponieważ był w 3 kolorach po tym jak trzeba było wymienić kilka części. Bak był czerwony, rama zielona a błotniki srebrne.
Tak wyglądał po malowaniu (tłumik dostał od komara bo mój oryginalny rozpadł się od rdzy. Jechałem z kolegą gdy nagle środek wyskoczył a tłumik rozpadł się w połowie ):
Nie wyszło może to super ale czego tu oczekiwać było po dziesięciolatku
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2012 13:33:19 przez Kuubaxx.)
|
|
28-06-2012 13:30:38 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Romet 50-T-1 > 50/4-Ts-11 - Kuubaxx - 28-06-2012 13:30:38
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|