Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet UNIVERSAL 1977
|
Autor |
Wiadomość |
wigryman
Uczeń

Liczba postów: 154
Imię: elvis
Pojazd: Inny
|
RE: Romet UNIVERSAL 1977
To zdjęcie mocowania pchełki to chyba z jakiegoś późniejszego rocznika. W modelach z lat 70-tych takiego rozwiązania nie widziałem. Ale w Rometach wszystko było możliwe
Schowek w ramie był tylko na podstawowe klucze, a narzędziówka umożliwiała przewóz innych, dodatkowych gadżetów. Mam oryginalnego Wigry z 76, też z naklejką kluczyka, a mimo to posiada plastikową narzędziówke pod siodełkiem.
Zastanawiam się teraz nad tymi plastikowymi narzędziówkami. Ciekawe kiedy dokładnie przeszli z narzedziówek szytych pod kolor skajowych siodełek, na narzędziówki plastikowe. Na początku myślałem, że narzedziówki szyte, były stosowane tylko przy siodełkach skajowych, najczęściej w kolorze kompatybilnym z kolorystyka siodełka (np. mój Kos 69). Ale mam też Flaminga 72, z szarym skajowym siodełkiem, a on już posiada pod siodełkiem metalowy profil do podpinania plastikowej narzędziówki.
Prawdopodobnie (tak jak i z wieloma innymi podzespołami) ktoś opatentował nowe rozwiązanie, wdrożono produkcję, i stosowano je równolegle z zapasami magazynowymi aż do wyczerpania tych starych. Nie zdziwiłbym się gdyby nawet jedna partia rocznikowa danego modelu miała montowane narzędziówki szyte, lub metalowe równolegle.
Cały Romet. Nie pierwszy raz na forum próbujemy coś definitywnie ustalić, ale po prostu się nie da.
Ta tylna żarówka 77 wskazuje że chyba już wtedy stosowano czasami prostokątne oświetlenie zamiast pchełki. Mój Wigry 76 ma jeszcze odblask i pchełkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2025 19:25:32 przez wigryman.)
|
|
16-10-2025 18:37:00 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet UNIVERSAL 1977 - wigryman - 16-10-2025 18:37:00
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|