Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] Numery silników Jawa 223
|
Autor |
Wiadomość |
cebula642
Nowy

Liczba postów: 25
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Numery silników Jawa 223
A więc tak, dzisiaj wszystko sprawdziłem. Prądnica 20W, pomimo tego na głowicy nadlew (w swoim Ogarze sprawdziłem i faktycznie go nie ma). Więc nic się nie zgadza. Wychodzi na to, że jedna z tych części jest nieoryginalna. Sądząc po jakości wykonania poprzedniego remontu (o tym zaraz) w sumie można się spodziewać wszystkiego. Bardziej skłaniałbym się ku temu, że jest to silnik do Jawy, ponieważ głowica ma ułamane żeberko i raczej ktoś wymieniając głowicę nie kupował by takiej z ułamanym żeberkiem (zawsze mogło się ułamać wskutek dalszej eksploatacji). Zapłon mógł być wymieniony na słabszy ze względu braku dostępności mocniejszego. Niestety są to tylko teorie, które donikąd nie prowadzą. Teraz troszkę o jakości wykonania "naprawy" przez poprzedniego "fachowca". Ja rozumiem, że ten remont mógł byś robiony 30 lat temu. Nie czepiam się takich rzeczy, jak wystający czerwony silikon bo to norma, która w niczym nie przeszkadza. Mam taką teorię, że po remoncie ten silnik nie jeździł dłużej niż powiedzmy 15km, a może i nie był nigdy odpalany. Świadczą o tym poniższe argumenty:  Na rancie tłoka ogromna ilość piachu, nie wywiercone otwory w tulejce na główce i zupełny brak nagaru.
|
|
08-10-2025 18:59:18 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Numery silników Jawa 223 - cebula642 - 08-10-2025 18:59:18
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|