Jaki kask polecicie na Komara
|
Autor |
Wiadomość |
grissley
Nowy

Liczba postów: 80
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Jaki kask polecicie na Komara
(25-07-2025 08:44:11)Bob_Harley napisał(a): ja też mam wielki łeb i jakoś nie mam problemu żeby założyć takiego LS2 integrala XL a nawet szczękowy L
Widocznie nie aż taki wielki  Poza tym, liczy się i rozmiar i kształt. Ja mam kształt nietypowy i zawsze jest problem.
(25-07-2025 22:12:32)tomangelo napisał(a): Pytanie: tylko nowe kaski mają spełniać tę normę, czy jak mam jakiś kask kupiony X lat temu nieznanej mi normy to powinienem go wymienić?
Kaski produkowane chyba po kwietniu 2023 muszą spełniać normę 22.06. Te wyprodukowane wcześniej, zgodne z 22.05, można sprzedawać aż wyczyści się magazyny. Generalnie, kask na głowie ma być homologowany zgodnie z normą ECE obowiązującą w dniu produkcji. Chyba, że był wyprodukowany zanim wszedł obowiązek homologacji.
O ile to jest orzech z epoki to pewnie nie ma problemu, ale bardzo fajne (wizualnie) współczesne chińczyki to już mandat jak za brak jakiegokolwiek kasku. Przynajmniej teoretycznie.
Ja upatrzyłem takie coś (Aviator ST):
Byłoby idealne, gdyby ta blenda (wizjer) była przezroczysta, a nie ciemna...
Te LS2 to o którymś konkretnie modelu mówicie?
Podobał mi się OF606 ale po pierwsze coś tak nie do końca pasowało, po drugie to już jest norma 22.06, czyli maksymalnie zabudowany, a po trzecie Jak biorę XL to skorupa jest na XL-XXL i wielkie to jest na łbie niesamowicie, jak hełm u astronauty.
Ten też wygląda spoko, ale norma 22.06 i nie ma jak przymierzyć...:
https://www.tradeinn.com/f/14061/1406168...warty.webp
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 00:37:52 przez grissley.)
|
|
Wczoraj 00:22:02 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Jaki kask polecicie na Komara - grissley - Wczoraj 00:22:02
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|