Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
|
Autor |
Wiadomość |
Bob_Harley
Technik

Liczba postów: 537
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
Dziś podłączyłem tylko jeden kabel wychodzący z silnika (żółty), potem mase i wyjscie + pod aku i niby na wyłączonych światłach ładuje, miedzy 13V a 15V, ale jak tylko sie załaczy światło przednie i tylne to napięcie spada od razu do 10V lub nawet 9V i koniec ładowania. Myślałem że moze aku jest juz zajechany, w koncu ma ze 3 lata juz. Dlatego podpiąłem go dla testu do chińczyka Rometa, po włączeniu zapłonu nawet kontrolki nie świeciły, ale zapaliłem go z kopa i zrobiłem rundke po okolicy przez jakies 15min. Przez cały czas aku był doładowany bo jak tylko obroty wzrosną do ok 2tys RPM to od razu zarowka przednia swieci mocno. Po tych 15min myślałem ze pewnie aku i tak nie naładowało albo ze wgl juz jest zniszczony a tu po zgaszeniu - normalnie pali z rozrusznika. Potem gasze i znow z rozrusznika - i tak chyba ze 3 razy normalnie zapalił, wiec sądze że aku jest w dobrym stanie tylko ten zasrany Simson nie umie go naładować. Juz testuje drugi regulator i dalej nic, kupiłem tez trzeci ale sie boje że go zaraz sfajcze znów. Gdzie moge ewentualnie szukac jakiegoś zwarcia w instalacji, bo to chyba jedyne wytłumaczenie dlaczego miałby nie ładować?
I jeszcze nie rozumiem tego podłączenia - dlaczego jeden kabel wychodzący z cewki ładującej (lub cewek), nazwijmy to, ma byc wpięty pod 2 piny w regulatorze i jeszcze na swiatła? przecież takie podłączenie spowoduje że na światła poleci niewyregulowany prąd, czyż nie? Probowałem tez bezposrednio podpiąć żółty kabel z silnika do lampy przedniej i zaraz żarówkę spaliło jak tylko lekko dalem gazu. Nie mozna zrobic tak ze wszystkie odbiorniki maja zasilanie z aku, a regulator służy tylko do ładowania aku? Musi byc wpięte to światło od razu tez?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2025 21:20:38 przez Bob_Harley.)
|
|
05-06-2025 21:16:48 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro - Bob_Harley - 05-06-2025 21:16:48
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|