Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
|
Autor |
Wiadomość |
Bob_Harley
Technik

Liczba postów: 537
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro
Dobra, jak narazie podsumowując to rozłączyłem całą instalację w obrębie schowka i stacyjki, podłączyłem od nowa wg siebie i wzorując się na oryginalnym niemieckim schemacie. Simson - odpala i jeździ, dlaczego przedtem nie chciał? Otóż uszkodzony cewkomoduł - wymieniłem na nowy i od razu zagadał, ładnie równo pracuje, moc ma fajnie sie jedzie na każdym biegu. Moje pytanie brzmi dlaczego nowy moduł razem z instalacją i zapłonem CDI miałby nie działać (przerywał i pomagało tylko częściowo ustawienie zapłonu na 5mm przed GMP)? W każdym razie kupiłem taki sam i od razu wszystko działa (zapłon od razu zmieniłem na 2mm zeby było jak trzeba) Z JEDNYM WYJĄTKIEM - oczywiście by było zbyt kolorowo jakby Simson juz działał w pełni i mógłbym go oddać właścicielowi, mianowicie nie ma ładowania. Na regulatorze tym, z ktorym go dostałem, było bardzo niewielkie ladowanie i aku podczas jazdy sie rozładowywał. Zakupiłem identyczny nowy - pierwsze co to ciągle paliło bezpiecznik po uruchomieniu silnika, dosłownie kop i bezpiecznik spalony. Wówczas podłączyłem te instalacje na nowo wtedy, wszystkie odbiorniki działają jak należy z aku, ale dalej ładowania jest już zero podczas pracy silnika. Sprawdziłem czy prądnica daje jakiś prąd żółtym kablem i faktycznie jak podpiąłem do lampy bezpośrednio to po dodaniu gazu ją zaraz spaliło (ale świeciła ładnie). Czy zaś juz 2szt regulatorów sa wadliwe czy jaki czort? Podpinam wszystko wg schematów. Dlaczego niby regulator ma 4piny i w 2 trzeba wpiąć kabel żółty z prądnicy? 3pin by nie wystarczyły?
|
|
04-06-2025 22:31:44 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Działanie stacyjki w Simsonie S51 Enduro - Bob_Harley - 04-06-2025 22:31:44
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|