Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer
|
Autor |
Wiadomość |
ifuomosquito
Nowy

Liczba postów: 29
Imię: Damian
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer
Witam ponownie, update odnośnie komara, mianowicie ciągnie 60kmh vmax (GPSem) i to tak z górki przy dobrych wiatrach, normalnie na prostej to tak 50-54 max maxów, przyśpieszenie fenomenalne, lecz mam kilka pytań odnośnie jego pracy. Otóż na dwójce nie chce wchodzić na wyższe obroty około po 5k w górę na zębatkach 12 z przodu, 33 z tyłu. Testowałem również 13 z przodu, 33 z tyłu żeby zobaczyć czy mu to może doda troszkę do vmaxa, lecz mu zabrało 3 kmh i tragicznie przyspieszał (musiałem sprzęgłem strasznie manewrować). Tak jakby miał problemy z mocą na dwójce. Zapłon ustawiony na około 3mm przed GMP i dysza 68. Ja rozumiem że ten tuning nie da mu 50 koni, ale jak jajko ma tam półtora konia i ma prawie taki sam vmax i podobne przyspieszenie jak ta podobno "7.5 konna" bestia, to znaczy że coś tu jest nie tak... Myślałem nad wybebeszeniem tłumika, lecz nie wiem czy mu to coś da skoro pełen tuning dał mu zaledwie +10 kmh co mnie martwi, poniżej dokładny zestaw jaki mam:
Cylinder 60/4/3, 16mm dolot, 24mm wydech (lecz kolanko 21mm).
Dellorto 16mm dysza 68.
Wydech od Simsona z kolankiem rometowskim skróconym 26 cm od końca.
Zapłon CDI 12v około 3mm przed GMP.
Silnik 017 2 biegowy.
Filmik jak chodzi na 12/33:
https://youtu.be/OllKJC39cZk
(cały czas full manetka)
|
|
13-05-2025 22:07:54 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Słabe sprężanie komar 017 po tuningu 5 atmosfer - ifuomosquito - 13-05-2025 22:07:54
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości
|
|