Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[019] Łożyska igiełkowe na wałek pośredni
|
Autor |
Wiadomość |
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: [019] Łożyska igiełkowe na wałek pośredni
Spróbuj Pan tak zrobić. Będziesz Pan pierwszym co w Romecie takie coś odjaniepawlil. Generalnie najpierw bym dopasował lozyska, oraz wałek (wytarte wałki będą miały luz w nowym łożysku, to i roboty szkoda) żeby nie kolibało. W zasadzie lozysko można dodatkowo wkleić co by się nie przesuwało. Ostatni problem to że może Ci trochę uciec wiertło i dobrze by było to jakoś ustawic, aby tryby nie miały ani za luzo (jak to bywa na zużytych tulejkach), ani za ciasno (jak to bywa na nie wyosiowanych tulejkach). Trzebaby się dowiedzieć, czy otwory pod tulejki są idealnie w osi i czy fabrycznie po prostu powiększano dziurę osiowo, bo mi się wydaje że widziałem kilka silników w których gniazdo w tulejce było w mimośrodzie, ale to może wynikać że zuzycia/wybicia bandyckiego.
Ogólnie wyeliminowałbym tymsamym najpoważniejszy problem-zuzywanie się tulejkach brazowych i w zasadzie pozostają jeszcze dwa problemy tej skrzyni:
1. Ciulowy tryb pierwszego biegu. No po prostu zdarza się że pod obciążeniem rozpada się po prostu.
2.zuzywanie się tulejki zabieraka koła zamachowego sprzegla, przez lozysko kulkowe (patrz wsk4 jak to obeszli. Na szerokie lozysko wałeczkowe brak jest miejsca, więc chyba jedynym rozwiązaniem jest wybicie tulejki brązowej, wyszlifowanie otworu na odpowiedni wymiar i zastosowanie waleczkow łożyskowych o odpowiedniej srednicy, oraz długości. Dużo roboty, pewnie w pewnych kręgach ma to sens, ale my tu wszyscy zebrani, kolektywnie kibicujemy i wierzymy że dasz Pan radę podnieść i ustanowić tym samym nowy rekord, w dlugosc bezawaryjnego przebiegu tego silnika.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
12-02-2025 16:26:03 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: [019] Łożyska igiełkowe na wałek pośredni - Debesta - 12-02-2025 16:26:03
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|