Przed Wami ... rower młodzieżowy Aron z Kowalewa z 1992 roku
Historia
Okaz pierwszy raz ujrzałem w roku 2022 na pchli targu w Wólce Kozodawskiej. Początkowo nie byłem zainteresowany. Kilkukrotnie mijałem. Do niedzieli 11 czerwca 2024. Przed kupnem szukałem informacji w internecie. Lecz na próżno. Żadnych informacji. Sprzedający zgodził się na sfotografowanie. Pytałem o rower na jednej z grup rowerowych. Tamtego dnia zostałem właścicielem Arona za 200 zł. Gdy zabrałem się za przegląd, spotkałem dwie osoby, które znały ten model. Jako pierwszy to był starszy pan Jurek, który naprawiał setki rowerów i na dodatek posiada spory zbiór części rowerowych oraz do maszyn rolniczych z PRL-u. Natomiast oglądając rower Zenit na sprzedaż dowiedziałem się od młodego sprzedawcy w wieku ok. 30 lat, który był użytkownikiem takiego modelu, poznał po chwytach i naklejkach.
Co zrobiłem?
Wymieniłem opony, linki, pancerze, wianki, piastę tylną z rometowskiej na tę firmy Joy-tech z lat 90. wraz z osią i wiankami, szprychami, pedały, siodełko, suport na maszynowy (uwaga - dawny romet na japońskich łożyskach). Pomalowałem błotniki po zdjęciu starej warstwy oraz bagażnik. Drukarnia 3D dorobiła mi drobne plastikowe elementy do hamulców.
Dane techniczne:
-rozmiar ogumienia: 24x1,90. Wcześniej były opony Stomil Anakonda, lecz były popękane. Mam teraz założone opony Rubena Scylla.
-przerzutki Falcon. Udało się uruchomić i zmontować.
-korba przednia na kwadrat Romet o przełożeniach 44T i 40T
-wolnobieg 6-rzędowy Shimano. Wcześniej był element Falcon, lecz niestety przy myciu wypłukałem cały smar, a nie wiedziałem, jak rozebrać.
-12 przełożeń
-hamulce cantilever Vanguard VG-662P z Japonii z 1992 roku
-oś przednia Romet 36H
-oś tylna Joy-tech 36H (wcześniej była Romet 36H, lecz była uszkodzona)
-oświetlenie na dynamo
-pedały Romet Gryf
-odblaski na koła Solidarność Grudziądz
-siodełko Mustang z SI Kilińskiego w Toruniu
-suport maszynowy na kwadrat Romet na łożyskach japońskich normal 6903z, długość osi 127 mm, gwint angielski BSA 1,37 cala x 24 lewy i prawy, model BB-380 na miejscu suportu Romet, lecz na wiankach i wkręcanych miseczkach
Na tę chwilę ten rower zachowuję, żeby móc o nim szerzej opublikować informacje w internecie. W dalszej przyszłości nie wykluczam sprzedaży.
W jaki sposób mogę powiększyć zdjęcia? Bo mi wyskakują małe obrazki.