Cześć forumowicze. Oto mój problem: po odpaleniu silnik nie reagował na biegi, można było je zapiąć zarówno ze wciśniętym sprzęgłem jak i bez wciśniętego i nie było reakcji, tzn. zachowywał się jak na luzie - koło tylne nie kręciło się po dodaniu gazu. Rozkręciłem więc obudowy karterów po obu stronach. Po lewej stronie silnika sprawdziłem czy wodzik biegów jest odpowiednio ustawiony (odpowiednią ilość obrotów). Jest ustawiony odpowiednio - po wrzuceniu luzu koło porusza się bez oporów, natomiast po wrzuceniu 1, bądź 2 biegu pojawia się delikatny opór. Łańcuch jest na swoim miejscu. Więc przeszedłem na prawą stronę silnika aby sprawdzić sprzęgło, kosz, tarczki, luz, itd. Tarczki są praktycznie nowe, nic nie pęknięte, luz pomiędzy sprzęgłem a zabierakiem ok. 3mm (jak na zdjęciu 1), czyli w zakresie (wg książki serwisowej 1,9 - 3,5 mm.). Obejrzałem jakiś film, w którym widziałem że pierścień regulacyjny (zdjęcie 2) można założyć progiem do góry, aby zniwelować nadmierny luz i tak zrobiłem (aby sprawdzić czy to coś pomoże). Po zmontowaniu wszystkiego i odpaleniu (motorek na stopce), po wrzuceniu 1, bądź 2 biegu koło zaczęło się obracać, ale można je zatrzymać ręką. Więc nadal jest coś nie tak. Nagrałem krótki filmik jak zachowuje się tylne koło na luzie, a jak na 1 biegu. Pomóżcie proszę. Oczywiście obawiam się rozpoławiania silnika, dlatego najpierw wolę zasięgnąć porady fachowców Filmik pod adresem: https://youtu.be/bH5Dm2KrAfU
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.