Charper składa charta czyli po trupach do celu
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan
Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Trochę mnie tu nie było witam ponownie
Chyba tu i ówdzie dało się przeczytać, że kupiłem karteru do 70tki w beznadziejnym stanie? Zniszczony był nawet gwint od tej śruby, pod którą jest sprężyna i kulka od skrzyni biegów. Z uwagi na już poniesione inne koszty zdrcydowałem się jednak zbudować ten silnik. Gdzie się dało, tam dałem gwintowałem głębiej, gdzie nie, tam podorabiałem tulejki redukcyjne z M8 na M6. Skrzynia i sprzęgło pochodzą z poprzedniego silnika. Wał został na nowo wyważony, wstawiona mocniejsza korba itd. Przylgnie wszystkie zrobiłem i finalnie silnik jest szczelny. Zrobiłem nim około 80 km. Mimo osadzania łożysk na gorąco i średnich gniazd na łożyska zauważyłem lekkie skrzywienie wału. Poprawiłem to nieco i decyzja jest taka że będę to miał na uwadze. Przyznam że trochę mnie to zszokowało bo wał miał wytrzymać xd na razie jest lepiej ale chyba będzie trzeba wystosować reklamację.
Na razie silnik jest na dotarciu ale z uwagi na dość grube podkładki pod cylinder mam raczej słaby dół względem poprzedniego 50ccm na tłoku od Dio. Obowiązkowo musiałem założyć uszczelkę do gaźnika z grubszego materiału, ponieważ mimo jazdy bez szaleństw gotowała mi się w nim benzyna. Poza tym będę jeszcze uszczelniał go, muszę także zmienić dyszę na 70 lub 75.
W planach? Chcę nim znów więcej jezdzić tak jak kiedyś. Chciałbym też ten cholerny napęd licznika zmienić na elektroniczny. Mam na niego pewien pomysł...
|
|
01-07-2024 20:37:40 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 01-07-2024 20:37:40
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|