Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,483
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie
(15-09-2023 14:02:04)wojakrob napisał(a): (15-09-2023 08:21:54)Dawdzio napisał(a): Diagnosta nie podbił i miał ku temu podstawę prawną, niestety.
Nie. Jeżeli nie podbił, to musiał wystawić dokument zawierający przepis na jaki się powołał.
Jeżeli pojazd FABRYCZNIE nie był wyposażony w tabliczkę nie ma przepisu wymuszającego wystawienie tabliczki zastępczej.
Jest podstawa. Tabliczka jest w wykazie wyposażenia obowiązkowego i w tym przypadku nie ma wyjątku, takiego jak w przypadku swiatła stopu że dopiero pojazdy rejestrowane po którymś roku. Tak samo żółte odblaski z boku. Też powinny być. Brak tabliczki znamionowej jest w wykazie usterek jako usterka istotna powodująca niemożność zaliczenia badania. Nie chce mi się już teraz podawać numerów aktów prawnych.
Ciekawostką jest to że np. w którymś roku wszedł przepis nakazujący posiadanie lusterek w ciągniku a Ursus dalej klepał i sprzedawał ciągniki bez nich. To samo podobno było z Trabantami i światłami przeciwmgielnym i cofania.
Ja w tym roku (lipiec) rejestrowałem 4 pojazdy i do każdego mialem miękkie dowody.
Jeszcze taki link - jednak nie można samemu robić przeszczepu tabliczki z elementu na element jak wyżej pisałem : https://www.diagnostasamochodowy.pl/2020...ie-nr-vin/
Więc ogólnie nie polecam samodzielnego nabijania czegokolwiek czy to tabliczka czy numer ramy.
Też myślę nad zakupem Ogara, mam jednego na oku i pewnie bym szedł w kierunku namówienia diagnosty do przyrąbania tabliczki zastępczej - naklejki w schowku  chociaż naklejkę to i na ramię bym przebolał, byle nie wiercić dziur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2023 14:34:37 przez romek.)
|
|
15-09-2023 14:33:04 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie - romek - 15-09-2023 14:33:04
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|