Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,483
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie
Wątpię żeby jakieś odwołania coś dały. Natomiast co do umieszczenia tabliczki, w Ogarze myślę że można ją umieścić... w plastikowym schowku. Przepisy nie mówią o ramię czy karoserii a:
Cytat:Tabliczka znamionowa zastępcza powinna być wykonana tak, aby zapewnić trwałość zamieszczonych na niej informacji oraz trwale umieszczona w miejscu łatwo dostępnym i widocznym na elemencie niepodlegającym wymianie w trakcie eksploatacji pojazdu
Fakt, schowek można wymienić. Ale np w samochodzie mam tabliczkę umieszczona na pasie przednim który też przecież podlega wymianie jeśli np będzie stłuczka. W większości autobusów tabliczka jest na plastiku wewnątrz, przy drzwiach. Prawo też nie zabrania wymiany elementu nadwozia z numerem po np. wypadku, ale wtedy nadaje się numer zastepczy. W większości przypadków ten schowek jest jednak ten sam od początku do końca. Zresztą nie wiem czy jest przepis zabraniający wymiany elementu do którego jest przytwierdzona tabliczka i samodzielnego jej przeniesienia w tym przypadku oczywiście w ramach jednego pojazdu, ze starego elementu na nowy. Polecam skonsultować z diagnosta czy takie coś przejdzie. W najlepszej sytuacji są posiadacze nowszych komarów i T1 gdzie w schowku jest normalnie rama.
Gorzej mają ci którzy mają jawki, bo tam z kolei najczęściej jest tabliczka a numeru ramy nie ma. Nie chce mi się szukać czy można nadać numer ramy jeśli fabrycznie go nie było - jeśli tak, to należałoby nabić nowy numer i nowa tabliczkę, jeśli nie to nie wiem. Niektórzy wiem że traktują silnik jako zintegrowany element z ramą (numer rozpoznawczy niekoniecznie musi być numerem ramy ), bo w Jawce ten numer jest identyczny z tabliczka, ale co wtedy gdy trzeba będzie zmienić kartery? Można nadać nowy numer na elemencie nowym , bez numeru ale używanym już nie...
Jako ciekawostkę powiem też że niektórzy mają problem z WSK gdzie numer ramy na ramię zaczyna się od S01 a na tabliczce już tego nie ma...i to jest niezgodność
|
|
15-09-2023 09:07:01 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Tabliczka znamionowa Ogar 200 - Problem na przeglądzie - romek - 15-09-2023 09:07:01
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|