Kiedyś to było czyli o chińczykach słów kilka
|
Autor |
Wiadomość |
tomangelo
Uczeń
Liczba postów: 162
Imię: tomangelo
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Kiedyś to było czyli o chińczykach słów kilka
Z jednej strony byłem za wprowadzeniem AM i nadal to popieram, bo wiem jak wyglądał "egzamin" na kartę motorowerową u mnie - nikt na oczy nie widział motocykla, ale już miał uprawnienia i latał po chodnikach ile fabryka dała, mając gdzieś oznaczenia. Zastąpienie "egzaminu" faktycznym egzaminem z tej strony jest na plus. Z drugiej strony minusem jest niestety dość zaporowa cena + obowiązek odbębnienia egzaminu "za górami za lasami", w przypadku gdy mieszka się na tzw. zadupiu i dojazd do WORDu wymaga godzinnej podróży i całej tej egzaminowej otoczki.
Hulajnogi i deskorolki to w zasadzie na dzień dzisiejszy furtka omijająca kategorię AM, co do której też jestem raczej nastawiony przeciw. Tutaj jednak prawo nie nadąża za rzeczywistością (nic nowego) i nadal myśli, że hulajnoga to tylko napędzana nogą. Sam fakt że rower z doczepionym silnikiem elektrycznym, rozpędzający się do znacznych prędkości, nadal liczy się jako rower, nie motorowower i jak delikwent wjedzie w przechodnia to ani odszkodowania, ani przepraszam, ani pocałuj mnie w pompkę. IMHO - powinno być mocne rozróżnienie pojazdów chodnikowych i ulicznych.
Dygresja (i trochę teoria spiskowa): władza od jakiegoś czasu zmierza ku temu, by obywatel był jak najbardziej uzależniony od usług publicznych, które łatwo zdalnie wyłączyć, jeśli delikwent będzie niepokorny. Własny środek lokomocji, własny opał, własna hodowla - to będzie powoli limitowane, by w razie potrzeby można było łatwo "zbanować" obywatela, odcinając mu prąd z sieci, ciepło z sieci, bilet miejski czy kartę płatniczą. odkłada foliową czapkę, bo ta się zgrzała
A chińczyki to w sumie powtórka z wynalazków PRL-u. Albo po 5 latach nie było nawet czego wyrzucić, bo wszystko się rozleciało, albo jechało dalej, nawet jeśli po drodze trzeba było trochę podrutować i sklejać potwora z 3 egzemplarzy.
|
|
09-03-2023 00:10:21 |
|
3 użytkowników postawiło piwo tomangelo za ten post:3 użytkowników postawiło piwo tomangelo za ten post.
Breczek (03-09-2023), Debesta (03-09-2023), Spaceman164 (03-09-2023)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Kiedyś to było czyli o chińczykach słów kilka - tomangelo - 09-03-2023 00:10:21
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|