Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] Ogar 200 Deluxe jest coś takiego ?
|
Autor |
Wiadomość |
wazniak96
Smerf Mechanizator

Liczba postów: 661
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Ogar 200 Deluxe jest coś takiego ?
(21-02-2023 20:50:53)WAZZUP napisał(a): Był ogar 200 deluxe i jako właściciel takiego pozwólcie że troche się wypowiem no to tak jak pisali koledzy różnice to:
- czerwone siedzenie (wygodniejsze mam porównanie)
- wszystkie były w zielonym kolorze l-76 taki jak np. W kadecie
- osłona filtra powietrza na 4 śruby
- główka ramy jest taka sama albo trochę krótsza( taka sama jak w kadecie
I nie do końca wiem czy tak było oryginalnie ale w związku z tym że planowany był eksport tej wersji za granice Polski to mój egzemplarz posiada większe dysze gaźnika oraz tą rurkę gaźnika z kwadratowym otworem ( tak jak w jawie 50) zębów na zębatce ale tylna zębatka jest taka sama jak w zwykłym ogarze i reszta chyba też.
1. To, że ktoś na podwórku czy w internecie nazwał tak kiedyś tą serię ogara nie znaczy, że oficjalnie taka nazwa była używana. A skoro nie była oficjalnie używana to po co powielać ten błąd?
2. Masz pewność, że Twój egzemplarz jest 100% oryginał i nikt wcześniej nie zmienił dysz i krućca gaźnika? Był to dość popularny zabieg, który przeszła nawet moj ogar.
3. Skąd informacja, że planowany był eksport tej wersji za granicę? Ogar 200 powstał w wyniku dużego zapotrzebowania na dwuosobowe motorowery w Polsce, a fabryka Jawy dostarczała rocznie tylko 40tys. sztuk silników. Jak dla mnie planowanie eksportu w takim wypadku jest niezasadne.
4. Uzasadnianie eksportem większych dysz i odblokowanego krućca też grubymi nićmi szyta. Motorowery w polsce musiały spełniać pewne kryteria (tak jak i z resztą dzisiaj). Niespełniające tych warunków nie powinny trafić do sprzedaży.
Jak dla mnie to ta seria powstała z tych samych powodów co wersja ciemno zielonego ogara - taka była farba i materiał to takie zrobili.
|
|
22-02-2023 18:46:11 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ogar 200 Deluxe jest coś takiego ? - wazniak96 - 22-02-2023 18:46:11
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|