4KM z silnika S38 Czyli jak z komara zrobić ścigana! -SPRAWDZMY TO!-
|
Autor |
Wiadomość |
Maka_91
Majsterkowicz Amator
Liczba postów: 377
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: 4KM z silnika S38 Czyli jak z komara zrobić ścigana! -SPRAWDZMY TO!-
Tak trochę miejsca ma mieć w Romecie. 0.3-0.4
Ja przy poprzednim remoncie kupiłem wał na portalu aukcyjnym do 019.
Dopiero przy obecnym remoncie zobaczyłem, że tam włożony był korbowód z dużym luzem korbowodu na dolnym sworzniu. Do tego był luz korby na sworzniu w tłoku. Korba przesuwała się na boki podczas pracy. Nie pchała tłoka środkiem.
Długo nie pochodził. Pekly pierścienie.
To jest tzw. ustalanie korbowodu. Korbowod ustalany w stopie albo na tłoku. Może być luz ale wtedy w drugim miejscu się dystansuje korbę aby szła środkiem.
Ja teraz dałem łożysko igiełkowe NTN 12*15*13. Jest idealnie ciut mniejsze niż szerokość główki. I do tego daje dystanse na sworzeń, między tłok a główkę. Jako dystanse dobrze pasuje podkładka dystansowa osi koła pośredniego- ten wałek z jednym trybem obok walka startera. Dystansuje na 0.5 mm. Łożysko się nie wysunie i jest idealnie takie jak ma być. Można dać szerokie i z głowy. Ale to chyba nie jest profesjonalnie tak jak to powinno być zrobione.
Do tego można poprawić otwór smarujący korbowod w główce. Zrobić wciecie na kształt klina żeby olej lepiej tam spływał.
Co do tłoka. Z racji tego, że każdy sworzen jaki próbowałem miał stosunkowo luźne pasowanie w tłoku, a fabrycznie było wcisk a pływająco Sworzen był tylko w korbie. Dlatego nawierciłem otwory smarujące sworzen w tloku i jest pływający teraz ze smarowaniem.
Tłok zmd poprawiłem z nadlewek od środka. Tłok 55 mm do tego podciąłem dół od dolotu o 1.5 mm. Do tego delikatna fazka na denku na szerokość kanału wydechowego. Denko polerka.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/3e166dbf6c96a64e
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023 17:27:19 przez Maka_91.)
|
|
02-01-2023 17:17:15 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: 4KM z silnika S38 Czyli jak z komara zrobić ścigana! -SPRAWDZMY TO!- - Maka_91 - 02-01-2023 17:17:15
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|